Maandverwachting: geen winter meer in februari

Maart begint wisselvallig en zacht

Landelijk – De meteorologische winter zal geen echt winterweer meer opleveren. Het zeer zachte weer van nu maakt geleidelijk plaats voor meer normale temperaturen, maar winterkou zit er niet meer in. Maart begint wisselvallig en zacht. Halverwege maart stijgt de kans op maartse buien, meldt Weeronline.nl.

Het is deze werkweek zeer zacht met temperaturen ruim boven de normaal van 7 graden overdag en rond het vriespunt ’s nachts. Donderdag krijgen we regionaal voor het eerst dit jaar temperaturen die oplopen tot boven 15 graden. Het weerbeeld doet overigens niet lenteachtig aan, want bewolking overheerst en er valt soms regen.

Het ziet er naar uit dat het extreem zachte weer vanaf het weekend langzaam verdwijnt, maar het blijft nog iets aan de zachte kant. De middagtemperatuur daalt naar 6-10 graden en tijdens een enkele heldere nacht is er kans op vorst. Maar echt winterweer zit er ook in de tweede helft van februari waarschijnlijk niet meer in. Het blijft bovendien wisselvallig met op de meeste dagen een aantal buien of de passage van een regengebied. Slechts een enkele dag verloopt geheel droog. Bewolking heeft de overhand, maar soms schijnt ook even de zon.

Vroege lente of toch nog winterweer begin maart?
Zoals het er nu naar uitziet blijft het in maart wisselvallig, met waarschijnlijk meer neerslag dan gemiddeld. Nu is maart normaal gesproken geen hele natte maand, want gemiddeld over het land verloopt de helft van de dagen droog en valt in totaal zo’n 56 mm. Door invloed van een zuidwestelijke stroming vanaf zee is het nu begin maart een komen en gaan van buien en neerslagzones met tussendoor wat zonneschijn. Daarbij is het zachter dan gebruikelijk. Normaal is het begin maart 9 graden overdag en 2 ’s nachts. Nu zal het overdag vaak 10 graden of meer zijn.

Halverwege maart volgt volgens de huidige verwachtingen een overgang naar een weertype met de traditionele maartse buien, maar dat is allemaal nog wel erg onzeker.

Voorlente in de natuur begint
Met het aanhouden van het zachte weer in de komende weken zullen de eerste vroeg uitlopende struiken al groen gaan kleuren en bloembollen zoals krokussen en narcissen komen in bloei. Inmiddels bloeien ook steeds meer elzen en hazelaars, waardoor mensen met allergie voor het pollen van deze bomen en struiken hooikoortsklachten kunnen krijgen. Zolang het vaak regent valt de overlast mee, maar op droge dagen kan hinder worden ondervonden.

   
Back to top button