Wethouder Hans Haze; “Blij met bijdrage van het Rijk voor versterken regiocentra Leek-Tolbert”

Westerkwartier/Provincie – Het Rijk stelt € 20 miljoen beschikbaar voor negen Groningse gemeenten. Het geld voor deze Regio Deal Regiocentra Groningen is voor het verbeteren van elf regiocentra in de provincie. Leek-Tolbert is één van die centra. De gemeenten zetten het geld in om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen. Deze impuls betekent een verbetering voor deze regiocentra en ook voor het gebied eromheen.

Wethouder Hans Haze is blij met de bijdrage uit de Regio Deal: “Leek heeft de afgelopen jaren een grote groei gekend. Woonwijken komen daardoor steeds verder van het centrum af te liggen. Bedrijventerreinen raken ingesloten en Tolbert groeit aan Leek vast. Met dit geld willen we investeren in het versterken van de leefbaarheid in deze dorpen. De komende tijd bepalen we waar we het geld aan gaan besteden. Bij het maken van plannen voor regiocentrum Leek-Tolbert betrekken we ook onze inwoners.”

Masterplan Regiocentra
In het Masterplan Regiocentra hebben de provincie en Groningse gemeenten elf regiocentra aangewezen. Deze elf centra zijn belangrijk voor de eigen inwoners en voor de dorpen eromheen. Voor wat betreft bereikbaarheid, onderwijs, zorg, werk en wonen. De provincie en gemeenten hebben afgesproken zich in te zetten op het verbeteren van de elf regiocentra. De negen gemeenten en provincie Groningen leveren samen ook € 20 miljoen in het plan. In totaal gaat het dan om € 40 miljoen.  De verdeling van het geld van het Rijk per gemeente moet nog plaatsvinden.

Naast Leek-Tolbert gaat het om Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. De gemeenten gaan nu aan de slag met het maken van concrete plannen.

Regio Deals
Hiermee werken het Rijk en de regio samen aan een betere woon-, werk- en leefomgeving voor bewoners en ondernemers in de regio. Voor de periode 2022-2025 stelt het Rijk € 900 miljoen beschikbaar voor nieuwe Regio Deals.

   
Back to top button