Nat en onstuimig slot voorjaarsvakantie

Landelijk – Het slot van de voorjaarsvakantie voor regio midden en noord verloopt flink nat. Woensdag en donderdag regent het geruime tijd en vooral donderdagavond is het ook nog eens zeer onstuimig met kans op storm en zware windstoten. Het is hierbij zeer zacht met maxima die variëren van 9 tot 13 graden. Vanaf vrijdag wordt het minder zacht en ook wat minder nat, meldt Weeronline.nl.

Van ondergelopen kelders tot enorme plassen op weilanden. Op veel plekken in het land is sprake van wateroverlast. Zo gek is dat ook helemaal niet als we kijken naar de neerslaghoeveelheden die de afgelopen maanden zijn gevallen. Sinds juli vorig jaar is bijna elke maand natter verlopen dan normaal. Vooral de afgelopen maanden verliepen kletsnat. Er zijn zelfs flink wat plekken in ons land die nu al maandenlang 2 of 3 keer de normale maandhoeveelheid aan neerslag noteren.

Ook deze februarimaand zitten veel plekken al ruimschoots boven de 100 mm en dit gaat zeker niet de eindstand van de maand zijn. En dat terwijl het maandgemiddelde voor februari slechts 60 mm is.

Opnieuw kletsnat
De komende dagen gaan de regenmeters opnieuw flink gevuld worden. Vooral vandaag en morgen komt er een flinke bak hemelwater naar beneden. Vandaag is het een regengebied dat over ons land trekt waardoor het overal langdurig regent. Donderdag zijn het talrijke buien die ons land aandoen. Deze buien kunnen fors uitpakken met mogelijk ook wat hagel en een enkele klap onweer. Er kan tot en met donderdagavond 10 tot lokaal 30 mm regen vallen. Woensdag ligt het kwik tussen 9 en 11 graden. Donderdag is het met 11 tot 13 graden nog zachter.

Zware windstoten, kans op storm
Het is niet alleen de regen die het onaangenaam maakt, maar we moeten ook rekening houden met veel wind. Woensdag is de wind vrij stevig met een matige tot aan zee krachtige zuiden- tot zuidwestenwind, 4-6 Bft. Maar het is vooral de donderdag die er wat betreft de wind echt uitspringt. Het wordt een onstuimige dag met in de avond een vrij krachtige tot harde zuidwestenwind en aan zee is kans op storm. Daarbij worden zware windstoten verwacht van zo’n 80 km/uur en aan zee is kans op zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur.

Overgang naar minder zacht en overwegend droog weekend?
Vanaf vrijdag lijkt het gelukkig een stuk minder nat te worden. Helemaal droog wordt het niet, want verspreid over het land blijven enkele buien mogelijk. Tussen de buien door is het vaker droog en schijnt de zon af en toe. Ook in het weekend blijven enkele plaatselijke buien mogelijk, maar vooral zondag lijken de droge momenten te overheersen. Met een zonnetje erbij is het dan prima weer om erop uit te trekken.

De temperatuur gaat wat omlaag. Overdag is het 7 tot 9 graden en de nachten koelen aanzienlijk meer af dan de afgelopen tijd. In de vroege ochtend kan het kwik landinwaarts net boven het vriespunt liggen.

   
Back to top button