Wisselvallig weer tijdens de start van de meteorologische lente

Wel zacht met maxima van 8 tot 12 graden

Landelijk – De meteorologische lente begint met wisselvallig en zacht weer. Vrijdag is het eerst nog een lange tijd droog met wat zon, maar in de loop van de middag kan het vanuit het westen gaan regenen. Ook in het weekend vallen af en toe buien, maar zijn er ook droge momenten met af en toe wat zon.

De temperatuur is vrij constant met maxima die uitkomen tussen 8 en 12 graden. In de nieuwe week is er hoop voor liefhebbers van zon en hogere temperaturen. De kans op lenteachtige taferelen neemt dan toe, aldus Weeronline.nl.

Start meteorologische lente
Vrijdag is het alweer 1 maart en begint de meteorologische lente. Van echt lenteweer kunnen is niet echt sprake. Aan de temperatuur ligt het vrijdag niet, want met 10 tot 12 graden is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin maart liggen rond 7 à 8 graden. Toch is het weerbeeld niet echt lenteachtig te noemen. De dag begint nog droog met af en toe wat ruimte voor de zon, maar in de middag neemt de bewolking toe. In de loop van de middag kan het vanuit het westen op steeds meer plekken regenen en de wind is hierbij nadrukkelijk aanwezig.

Ook komend weekend is echt lenteweer nog ver te zoeken. Zowel op zaterdag als op zondag kunnen enkele buien vallen. Helemaal verregend, zoals we de afgelopen tijd vaak gezien hebben, verlopen de dagen gelukkig niet. Met een beetje geluk is het wat langer droog en schijnt de zon af en toe. Dan is het al snel prima weer om erop uit te trekken. Aan de temperatuur verandert weinig vergeleken met vrijdag. Het wordt 9 tot 12 graden.

Lenteweer in zicht
Kijken we verder veruit dan is er hoop voor liefhebbers van zon en lenteachtige taferelen. Volgende week nemen de neerslagkansen flink af en kan ook de zon zich regelmatig laten zien. De temperaturen lopen mogelijk nog wat verder op en het is zelfs niet uitgesloten dat we richting de 15 graden gaan. Het is nog vrij onzeker, maar de kans op een droog en zacht weertype is volgende week in ieder geval groter dan een kletsnat en/of koud weertype.

Van sneeuw tot terrasweer
Overigens kan het weer tijdens de rest van de maand maart nog alle kanten op. Van sneeuw met flinke vorst tot maxima van 20 graden of meer. Vorig jaar hadden we begin maart nog te maken met serieuze sneeuwval. Het kan allemaal in de maand maart, maar zelfs in april kan het nog tot winterse taferelen komen. Dat is afgelopen jaren ook zo gebleken. Op 1 april 2022 lag op veel plekken in het land een gebroken sneeuwdek en in 2021 viel op op 7 april maar liefst 20 centimeter sneeuw op de Vaalserberg. Het heeft allemaal te maken met de allesbepalende windrichting.

   
Back to top button