Hier moet je op letten tijdens het kopen van een tweedehands boot

Partnerbijdrage – De zomer staat weer voor de deur en dat betekent dat de vraag naar boten weer toeneemt. Want zeg nou eerlijk, wat is er nou mooier dan van het zonnige weer genieten vanaf het water. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je een bootje zou willen kopen. Toch zijn er wel enkele aandachtspunten bij het kopen van een tweedehands boot. In dit artikel lees je meerdere tips die jou kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte tweedehands boot. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt en kun je straks optimaal genieten vanaf jouw boot.

Financiering van jouw droomschip
Wanneer je een tweedehands boot gaat kopen is het van groot belang dat je op voorhand een budget vaststelt. Zo zitten er aan een boot los van de aanschafprijs nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Hierbij kun je denken aan onderhoudskosten, verzekering, ligplaats en winterstalling. Budgetteer deze kosten dus vooraf.

Naast dat je rekening moet houden met de kosten van de boot, is het ook van belang dat je duidelijk hebt hoe je de boot daadwerkelijk gaat financieren. De meeste mensen kunnen een boot namelijk niet contant afrekenen. Zo dien je dus in veel gevallen een scheepshypotheek af te sluiten. Deze zijn vergelijkbaar met die van een huis en zien de boot als onderpand van de lening.

Waar ga je de boot voor gebruiken?
Een essentieel onderdeel van het kopen van een boot is het bepalen welk type boot je eigenlijk nodig hebt. Houd je bijvoorbeeld van zeilen of wil je meer het comfort van een motorjacht? Elk type boot heeft zijn voor- en nadelen. Overweeg deze dus goed en kijk welke boot het beste aan jouw behoefte voldoet.

Naast het type boot is het ook belangrijk dat je kijkt naar waar je met je boot wilt gaan varen. Zo is niet iedere boot geschikt voor gebruik op zee en kun je ook niet met elke boot varen in ondiepe wateren. Gezien de meeste boten gebruikt gaan worden voor het varen op binnenwateren raden we aan om niet onnodig geld uit te geven aan functies die je toch niet gaat gebruiken.

De geschikte boot vinden
Als je weet wat voor een boot je wilt hebben, dan kan de zoektocht beginnen. Het aankoopproces van een boot vergt tijd. Probeer dit dus ook niet te haasten en ga potentiële boten zorgvuldig na. Om je goed te oriënteren kun je online zoeken naar mediakanalen van bekende bootmerken, blogs lezen, een botenbeurs bezoeken en uiteraard eens door de haven heen lopen om te kijken wat daar ligt.

Een boot kopen bij een jachtwerf
Om inspiratie op te doen kun je kijken bij jachtwerven zoals Pedro Boat. Bedrijven als deze hebben een uitgebreid assortiment aan verschillende soorten boten en kunnen je adviseren over welke boot het beste aan jouw behoeften voldoet.

Naast dat deze bedrijven veel kennis hebben over de producten die ze kopen bieden ze in veel gevallen ook garantie aan op tweedehands boten. Verder nemen dit soort bedrijven de meeste zaken uit handen tijdens het aankoopproces.

Maak een proefvaart
Als je een boot op het oog hebt, is het verstandig om een proefvaart te maken. Zo kom je erachter of alles naar behoren werkt en daarnaast kun je ervaren hoe het varen op jouw potentiële boot is. Wanneer je een proefvaart gaat maken raden we aan om de boot eerst grondig te controleren wanneer deze nog op de trailer ligt.

Het beste moment om een boot te kopen
Varen doet iedereen het liefst met mooi weer. Dit maakt de vraag naar boten in de lente en zomer ook een stuk groter. Het aanbod in deze maanden is echter geringer in deze periode. Booteigenaren kiezen er vaak voor om hun boot pas na het vaarseizoen te verkopen. Hierdoor zitten ze namelijk niet meer vast aan de kosten voor de winterstalling en hoeven ze ook geen periodiek onderhoud meer uit te voeren. Doordat jij als koper voor deze kosten moet opdraaien sta je in een gunstige onderhandelingspositie en zal de prijs over het algemeen aanzienlijk lager zijn dan in het vaarseizoen.

Wil je toch in het vaarseizoen een boot kopen? Hou dan rekening met hogere prijzen en een beperkt aanbod aan boten.

   
Back to top button