Entdag bij boomkwekerij Baggelhof op zaterdag 23 maart; leer enten met deskundige hulp

Nietap/Terheyl – Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten kan men zaterdag 23 maart bij boomkwekerij Baggelhof fruitboompjes (laten) enten. Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuishoren en die zeldzaam zijn geworden. Deze rassen hebben fraaie namen die soms  dichterlijk klinken.

Het gaat o.a. om appels als Drentse Paradijs, Groninger Kroon, de ouderwetse Goudreinette, Franse Kroon, Notaris, Bramley`s Seedling, Sterappel, Zoete Kroon. Voorbeelden van stoofperen zijn  Brederode, Harm Harkes Peer (Pondspeer) en Winterbergamot. De handperen hebben namen als  Beurré de Merode, Juttepeer, Suikerpeer, Zwijndrechtse Wijnpeer . Ook zijn er kwetsen en pruimen, zoals de Reine Claudes.

Eigen enthout
Men kan ook enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men een jonge boom zou willen hebben. Die kan men dan zelf op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten. Als men een ent van de eigen fruitboom wil laten enten, dan kan men het beste enkele stevige éénjarige scheuten af knippen en meenemen.

Hoe gaat dat enten nu in zijn werk? Op een onderstam van een zaailing of op een speciaal geselecteerd type onderstam wordt een takje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom.

Belangrijk werk
Enten is nodig, omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft, vaak te kleine en zoete vruchten, maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de oorspronkelijke appel. Wil men een boom van een bepaald ras vermeerderen, dan moet er geënt worden.

Adres:  Baggelveld 2, 9312 VE
De toegang is gratis. Openingstijden”10.00 – 17.00 uur
Info: Lubbert Dijk tel. 0611518397. E-mail: [email protected]

   
Back to top button