Piekperiode berkenpollenseizoen begint met Pasen; kans op hooikoortsklachten groot

Regio – De berk bloeit dit jaar bijzonder vroeg en precies vanaf het paasweekend kan er veel berkenpollen in de lucht terecht komen. Wie een berkenpollenallergie heeft, moet rekening houden met hooikoortsklachten en doet er goed aan om tijdig hooikoortsmedicatie in te nemen. De piekperiode van het berkenpollenseizoen duurt tot halverwege april.

Na een recordwarme februari en zeer waarschijnlijk ook recordwarme maart loopt de natuur veel eerder uit dan normaal in de lente. Ook de eerste berken kwamen al halverwege maart tot bloei. Deze week komen steeds meer berken tot bloei en tijdens het paasweekend zal de piekperiode van het berkenpollenseizoen beginnen. Dit betekent dat de berken massaal in bloei staan en de kans op hooikoortsklachten tijdens droge perioden groot is.

Zacht en wisselvallig paasweekend
Het paasweekend verloopt zacht met maxima van 13-18 graden. Daarmee is het zachter dan de normaal voor eind maart van 10-12 graden. Met veel vocht in de bodem zijn het ideale omstandigheden voor de bloei van de berkenbomen. De lucht zal dit weekend wel regelmatig schoonspoelen door regen, maar als het een aantal uur achter elkaar droog is kan de concentratie berkenpollen in de lucht al snel flink oplopen.

Het sterk allergeen pollen van de berk veroorzaakt bij ongeveer een miljoen Nederlanders klachten. Ook de es, die matig allergeen pollen verspreidt, kan in deze periode hooikoortsklachten veroorzaken.

Na de paasdagen zet de massale bloei van de berken door en kunnen tijdens droge perioden klachten ondervonden worden. Doordat er regelmatig regen valt spoelt de lucht wel regelmatig schoon en is de overlast niet zo groot als wanneer het een hele week droog zou zijn. Naar verwachting zijn de berken halverwege april uitgebloeid.

De pollenkalender

 

 

 

 

 

Wanneer start het graspollenseizoen?
Door het zachte weer groeit ook het gras al flink en de bloei van de eerste grassoorten zal niet lang meer op zich laten wachten. Alleen langdurig kouder weer dan normaal kan de ontwikkeling van het gras nog wat vertragen. Maar met vrij normale temperaturen in het vooruitzicht kunnen halverwege april de vroegbloeiende grassoorten, zoals de grote vossenstaart, mogelijk al pollen verspreiden. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten. Het is dan ook verreweg de grootste veroorzaker van hooikoorts.

Als het vervolgens in de tweede helft van april zacht is en de bovenste laag van de bodem niet verdroogt kan de piekperiode van het graspollenseizoen al vroeg in mei plaatsvinden. Normaal is dat in de tweede helft van mei en in juni. Bekijk ook het online bericht op deze website.

   
Back to top button