De zomertijd gaat in! Vannacht gaat de klok een uur vooruit; van 2 naar 3 uur

Vannacht, in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart gaat de zomertijd in. Deze periode duurt tot zondag 27 oktober. De klok gaat vannacht van 02.00 uur naar 03.00 uur. Helaas betekend dit dat de nacht, en het weekend, dus een uur korter is maar het grote voordeel is wel dat het ’s avonds een uur langer licht is buiten.

Verzet de hele wereld de klok?
Nee, niet ieder land doet mee met de zomertijd. Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland. Ook zijn er landen, bijvoorbeeld Australië en de Verenigde Staten, die in sommige delen van het land de tijd verzetten. Niet ieder deel van het land doet dus mee, wat weer voor tijdsverschil binnen het land zorgt.

Eerste paasdag beter dan tweede paasdag
De eerste twee dagen van de zomertijd zijn de twee paasdagen. Zomers verlopen ze zeer zeker niet, maar eerste paasdag is het wel zacht voor de tijd van het jaar. Het wordt op veel plaatsen 14 tot 16 graden. Ter vergelijk: gemiddeld liggen de maxima op 31 maart rond 12 graden.

De dag begint zeer waarschijnlijk droog en in de ochtend schijnt op veel plaatsen de zon, maar vanuit het zuiden neemt de kans op buien geleidelijk toe. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en daarmee kan rook van paasvuren uit Duitsland en Oost-Nederland over het land worden verspreid.

Maandag wordt de minste dag van het paasweekend. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Het wordt 10 tot 13 graden. Later in de middag en in de avond neemt de regen vanuit het zuiden af.

   
Back to top button