Het is de eerste officiële warme dag van het jaar; “Niet eerder zo warm op 6 april”

Landelijk – Om 14:10 uur steeg de temperatuur in Eindhoven naar 24,6 graden. Niet eerder was het zo warm in ons land op 6 april. Het oude record van 24,5 graden stamde uit 2020 en werd behaald in het Limburgse Arcen. Ook in De Bilt wordt het vandaag hoogstwaarschijnlijk recordwarm, laat Weeronline weten.

De komende uren kan de temperatuur nog wat verder stijgen en mogelijk is dan sprake van de eerste lokale zomerse dag van het jaar. Een zomerse dag zou zeer vroeg zijn op 6 april, maar recordvroeg niet. Op 29 maart 1968 werd het in Venlo en Gemert 25,6 graden. Gemiddeld stijgt het kwik ergens in het land pas op 3 mei tot boven 25 graden.

Steeds meer datum-warmterecords
Op 23 januari werd in De Bilt het eerste datum-warmterecord voor dit jaar genoteerd. Vervolgens werden record genoteerd op 15 februari, 3 en 14 maart. Met het warmterecord van vandaag staat de teller dit jaar al op vijf datum-warmterecords tegen nul kouderecords.

Vorig jaar kwam het tot zeven datum-warmterecords en één kouderecords. In 2022 werden acht warmterecords genoteerd tegen één kouderecords en in 2021 was de verhouding zeven staat tot één. In 2020 werd geen enkel kouderecord genoteerd, maar wel veertien warmterecords.

Warmterecords komen tegenwoordig dan ook veel vaker voor dan koude records. Deze eeuw telt tot dusver negen keer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 180 dagen (49% van ons kalenderjaar) staat een datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

   
Back to top button