Schaakclub Leek verliest verrassend van Het Kasteel uit Coevorden

Leek – Afgelopen vrijdag waren de schakers van Het Kasteel uit Coevorden op bezoek bij Schaakclub Leek. Het lukte SC Leek niet van de op papier zwakkere gasten te winnen. Door een nederlaag van Tijmen Hofstra kwam SC Leek op achterstand. Nadat zijn aanval geen voordeel opleverde, kwamen verloor Tijmen een toren Aldert-Jan Keessen kon aan bord 1 met zwart zijn initiatief niet in iets concreets omzetten, remise.

Invaller Tobias van Essen trok de stand gelijk, zijn materiele achterstand van loper tegen pion wist hij verrassend weg te werken. Het eindspel won hij door een sterke vrijpion. Teamleider Pieter Doller bracht SC Leek op voorsprong. Na twee keer remise te hebben afgeslagen wist hij de stelling complex te maken. Pieter won met de aanval op de witte koning, zijn tegenstander miste nog wel een sterke zet waarna Pieter genoegen met remise door eeuwig schaak had moeten nemen.

Verloor verrassend
Kees Praagman verloor verrassend. Zijn tegenstander offerde op de derde zet een pion, voor schimmige compensatie. In het derde uur van de partij gaf Kees zijn klein voordeel weg en daarna zijn dame, einde partij. De tegenstander van Marijn Swemmer had zijn opening grondig voorbereid. Het lukte Martijn niet hier doorheen te komen en hij verloor uiteindelijk.

Nadat Sander Westerlaan door goed spel duidelijk beter kwam te staan leverde dit materiaal winst op. Door een onverwachte zet Pg3 van zwart, kwam de stelling weer in evenwicht. Het lukte Sander hierna niet meer op zijn gebruikelijk niveau te spelen, hij speelde een paar slechte zetten op rij en verloor.

De tweede invaller Frans Huisman wist de nederlaag tot 3,5 – 4,5 te beperken, door na een rustige partij opbouw zijn stelling steeds te verbeteren. Na kwaliteitswinst volgde pionwinst. Zwart gaf op nadat mat niet meer te vermijden was.

   
Back to top button