25 professionele kunstenaars maken samen 1 schilderij

Tolbert – Het komt wel eens voor dat meerdere mensen, vaak niet meer dan twee of drie, aan een schilderij werken. Kunstschilder Matthijs Röling vond  het maar raar dat professionele muzikanten samen kunnen spelen in een symfonieorkest en dat het maar niet wil slagen om meerdere schilders samen te laten werken. Nu is het wél gelukt. Maar liefst 25 kunstschilders hebben met groeiend enthousiasme en veel plezier samengewerkt aan een schilderij.

Ode aan de Kunstenaar was gekozen als titel voor het veertigjarig jubileum van kunstuitgeverij Art Revisited uit Tolbert, want kunstenaars vormen samen in al hun verscheidenheid de ruggengraat van dit bedrijf. Kunstschilder Ton Dubbeldam werd gevraagd mee te denken en kwam met het plan voor een drieluik. Kunstenaars werden uitgenodigd tijdelijk hun vertrouwde atelier te verlaten en als groep een schilderij te maken.

Enthousiasme en uniek samenspel
Maar liefst vijfentwintig kunstenaars* namen deze uitdaging aan. Zo ontstond het drieluik ‘Ode aan de Kunst’. Uniek! Drie kunstenaars die al sinds 1982 verbonden zijn aan de uitgeverij, Henk Helmantel, Rein Pol en Jan van Loon, zetten de eerste streken op het doek waar Ton Dubbeldam een basisschets op had aangebracht. De toon was gezet. Andere kunstenaars volgden al snel. Met veel enthousiasme, plezier en samenspel leverden ze hun bijdrage.

Het resultaat is zo goed geslaagd dat er speciaal boekje verschenen is waarin alle deelnemende kunstenaars belicht worden met tekstuele bijdragen van Eric Bos, Corien van der Meulen, Piet Sebens en Geert Pruiksma.

Door het hele land heen te zien
Nu het schilderij klaar is zal het op verschillende plekken – musea en evenementen – gepresenteerd worden, zodat zoveel mogelijk mensen dit unieke schilderij kunnen zien. Momenteel is het te zien bij kunst- en cadeauwinkel Roesd in Tolbert en vanaf juni in de Grote kerk in Harderwijk. Uiteindelijk zal het op een of andere wijze worden verkocht ten gunste van een nader te bepalen goed doel.

Een Ode aan de Kunst!

*Henk Helmantel,  Jan van Loon, Rein Pol, Ton Dubbeldam, Egbert Modderman, Peter Durieux,  Theo Onnes, Hans Innemée, Menno Balm, Michiel Schrijver,  Pieter Pander, Dorus Brekelmans, Ben Rikken, Claartje van der Linden, Hope, Erik van Ommen, Geke Hoogstins, Marius van Dokkum, Dorry van de Winkel, Hans Versfelt, Keimpe van der Kooi, Dinie Boogaart, Wouter Berns, Annette Hoolsema en Jasper Oostland.

   
Back to top button