Burgermeester Ard van der Tuuk verzoekt dringend de Nederlandse vlag correct uit te hangen op 4 en 5 mei

Westerkwartier – Op 4 mei herdenkt men alle Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zowel burgers als militairen, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties sindsdien.

Tijdens dodenherdenking worden slachtoffers van oorlogen en conflicten herdacht, evenals degenen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies en onderdrukking. Het is een moment van reflectie, respect en bezinning, waarbij de nadruk ligt op het belang van vrijheid, vrede en menselijke waardigheid. Op 4 mei om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden in het hele land, als teken van respect voor de slachtoffers en als eerbetoon aan hun offer.

Oproep Ard van der Tuuk
“4 mei herdenken we hen die vielen voor onze vrijheid 5 mei vieren we onze vrijheid Het doet velen pijn om onze vlag omgekeerd te zien hangen Daarom het dringende verzoek: hang de vlag op 4 en 5 mei correct uit. Uit respect voor hen die vielen en zij die vochten voor onze vrijheid” Dit laat Ard van der Tuuk (Burgermeester van het Westerkwartier) weten via X.

Omgekeerde vlaggen
In Nederland is het een bekend gezicht geworden: vlaggen die in omgekeerde positie hangen, als een teken van protest tegen het stikstofbeleid. Deze symbolische daad vindt zijn oorsprong in een traditie die teruggaat tot de zestiende eeuw. Toen gebruikten schepen op zee de omgekeerde vlag als noodsignaal, een teken dat ze in gevaar verkeerden en hulp nodig hadden. Vandaag de dag wordt dit gebaar op het land gebruikt om een andere vorm van dreiging aan te duiden: de zorg om het milieu en de gevolgen van stikstofbeleid.

   
Back to top button