Leek staat stil bij omgekomen oorlogsslachtoffers

Leek – Ook in Leek is vandaag, zaterdag 4 mei, stilgestaan bij de overleden oorlogslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 19.15 uur konden belangstellenden zich verzamelen bij het Gemeentehuis aan de Tolberterstraat in Leek voor een stille tocht naar het centrum. Om 19.30 uur vertrok de stoet naar het Joodse Schooltje aan de Samuël Leviestraat.

Kransen zijn gelegd door het 4 Mei-Comité, de gemeente Westerkwartier en de Samuel Levie Stichting. Hierna heeft Maurits Valk, vrijwilliger van het schooltje, kort verteld over het overleven van de kampen Vught, Westerbork en Theresienstadt en zijn leven daarna.

Monument De Dam
Het vervolg van de plechtigheid vond plaats bij het monument op De Dam. Na twee minuten stilte om 20.00 uur was er een kort programma, waaraan werd meegewerkt door leerlingen van de basisscholen Hasselbraam en Van Panhuysschool. Dit door gedichten voor te dragen en kransen te leggen. Ook worden kransen gelegd door het 4 Mei-Comité, Gemeente Westerkwartier en de Samuel Levie Stichting.

Namens de gemeente Westerkwartier en als voorzitter van het 4-Mei Comité hield Jan Willem Slotema een toespraak. Daarna werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Voor de muzikale omlijsting zorgden leden van de Chr. Muziekvereniging Harmonie. Scouting Nienoord en Waterscouting De Bevers waren aanwezig met fakkels. Aansluitend konden aanwezigen bloemen leggen.

Foto’s: Sven Loer/InfoLeek.nl

 

 

   
Back to top button