Laatste kans om kandidaten aan te melden voor de Groninger Cultuurprijzen 2024

Provincie – De Groninger Cultuurprijzen zijn opgericht om de prachtige initiatieven, aansprekende projecten en inspirerende personen, gezelschappen en instellingen in de provincie Groningen in de schijnwerpers te zetten en te vieren. De provincie Groningen en het Cultuurfonds Groningen organiseren dit jaar de derde editie. Kandidaten kunnen nog één week aangemeld worden, of zichzelf aanmelden, om kans te maken op een van de drie prijzen.

Personen, instellingen of groepen die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele landschap van de provincie Groningen komen in aanmerking voor de cultuurprijzen. Aanmelden kan tot 1 juli 2024 via www.cultuurprijsgroningen.nl.

De prijzen
Er zijn drie prijzen. De Groninger Cultuurprijs wordt toegekend aan een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger Kunst en Cultuur. Daarnaast is er de Groninger Talenprijs, die wordt uitgereikt aan een talent, jong of oud, of een getalenteerde groep. Ten slotte is er de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst van het Cultuurfonds Groningen voor een amateurkunstenaar of vereniging die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. Ook kandidaten die vorig jaar waren aangemeld en niet hebben gewonnen kunnen dit jaar weer worden voorgedragen.

Cultuurgedeputeerde Tjeerd van Dekken roept op om kandidaten aan te melden: ‘Met de Groninger Cultuurprijzen laten we zien wat voor parels we in onze provincie hebben. Dus laat de bescheidenheid varen en wees trots op wat we hier in Groningen initiëren, ontwikkelen en presteren. Juist in deze tijd is het belangrijk om de waarde van kunst en cultuur uit te dragen.’

Uitreiking
De jury, bestaande uit Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Renée Luth en oud-winnaars Mohamed Yusuf Boss en Cissy Joan, beoordeelt alle aanmeldingen op de motivatie. Per prijs worden drie genomineerden geselecteerd voor de finaleavond op 21 oktober 2024 in de stadsschouwburg. René Paas (commissaris van de Koning en voorzitter Cultuurfonds Groningen) en Tjeerd van Dekken (gedeputeerde Cultuur provincie Groningen) reiken de prijzen uit. De winnaars van de prijzen ontvangen een geldbedrag van € 5.000.

   
Back to top button