Warme dinsdag met aan het eind van de dag (stevige) regen- en onweersbuien

Landelijk – Na een koele en wisselvallige eerste week van juli krijgen we de komende dagen te maken met een opstoot van warme lucht. Dinsdag wordt het op uitgebreide schaal zomers warm, maar lang duurt deze warmte niet. Dinsdagavond trekken stevige regen- en onweersbuien over het land die de warmte weer verdrijven.

Kans op stevig onweer
Vandaag, dinsdag 9 juli, wordt met een zuidoostenwind warmere lucht aangevoerd richting ons land. De temperatuur loopt snel op en in de middag wordt het in bijna heel het land zomers warm met 25 graden in de kustgebieden tot 29 graden in het zuidoosten. In Limburg is een tropische 30 graden lokaal niet uit te sluiten. De warmere lucht gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Zware windstoten en grote hagelstenen
In de loop van de dag ontstaan in de warme lucht boven het noordwesten van Frankrijk de eerste buien. Gedurende de middag trekken deze buien geleidelijk richting Nederland en op dit moment lijken ze aan het einde van de middag Zeeland binnen te komen. Gedurende de avond verplaatsen de buien zich noordoostwaarts over het land.

Regionaal kunnen de buien stevig uitpakken met kans op onweer, grote hagelstenen en lokaal zware windstoten tot circa 100 km/uur. Ook kan het tijdens deze buien echt stevig doorplenzen. Lokaal kan meer dan 40 mm regen vallen. Wateroverlast is dus zeker niet uit te sluiten. Waar de meest pittige exemplaren precies gaan vallen is nog onzeker. Houd de berichtgeving in de gaten voor de laatste updates!

Woensdag minder warm
In de loop van de avond wordt het in het uiterste zuidwesten als eerste droger. In de nacht naar woensdag verlaten de buien ons land uiteindelijk via het noordwesten. Op woensdag volgt dan een vrij rustige weerdag met flink wat ruimte voor de zon. Een enkele bui behoort vooral in de ochtend nog wel tot de mogelijkheden. Van zomerse warmte is waarschijnlijk geen sprake meer.

   
Back to top button