Veel gelezen

KNMI verhoogt waarschuwing naar code oranje; forse onweersbuien en veel regen en hagel verwacht

Landelijk – Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het hele land vanwege forse regen- en onweersbuien die dinsdagmiddag en avond over het land trekken. In onze provincie geldt deze waarschuwing van dinsdagavond 20.00 uur tot 00.00 uur.

Tot vanmorgen had het KNMI code geel afgegeven. Vanwege de nieuwste weersverwachting en de ontwikkeling van de buien is de waarschuwing verhoogt naar code oranje. De verschillende kleurcodes die gebruikt worden en de betekenis ervan lees je onderin dit artikel.

Vanaf het einde van de middag in het zuidwesten en vanavond in de rest van het land is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. De onweersbuien kunnen plaatselijk gepaard gaan met zware windstoten van circa 75-100 km/uur, hagel van 2-4 cm en veel regen in korte tijd (20-40 mm).

Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn.

Wat kan ik verwachten en wat kan ik doen?

Code geel

Er is kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven.

Code oranje

Er is grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is met mogelijk schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven.

Code rood (weeralarm)

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

   
Back to top button