Maandverwachting April: regelmatig kil maar ook periodes met zacht en zonnig weer

Landelijk – April brengt dit jaar naar verwachting weinig warme lentedagen. Regelmatig kan een kille noordenwind opsteken en dan blijft de temperatuur overdag beneden 15 graden. Wel wordt het zonniger en droger dan normaal. Dat is enigszins vergelijkbaar met het weer van de afgelopen lentes.

Na de zeer vroege lente-uitbarsting eind februari, wilde het in maart niet echt vlotten met de lente. Ook deze april is de lente soms ver te zoeken en dat komt omdat regelmatig een kille noordenwind opsteekt. Het water van de Noordzee is in april nog steeds kouder dan 10 graden, wat betekent dat het niet echt warm wordt wanneer de wind van zee komt. En wanneer er weinig wind staat, kan het ’s nachts op verschillende plaatsen vriezen. Gelukkig voor de lenteliefhebber is het niet alleen maar kou wat de klok slaat in april. Zodra een zuidenwind opsteekt kan het makkelijk 20 graden worden en ligt zelfs een lokale 25 graden in het verschiet.

Natte sneeuw
Op zowel kille, als warme dagen is de kans op zonnig en droog weer deze aprilmaand groter dan normaal. Dat betekent dat het weer uitnodigt om naar buiten te gaan. Geheel droog en zonnig verloopt de maand zeker niet. Er zijn namelijk ook periodes van meerdere aaneengesloten dagen met regen. Bij een noordenwind is zelfs kans op winterse buien met hagel en natte sneeuw! Dit soort natte dagen zijn naar verwachting wel duidelijk in de minderheid deze maand.

Droogste maand
De gemiddelde temperatuur komt deze april rond normaal uit met 9,8 graden. Overdag zijn aan het begin van de maand maxima van 11-14 graden gebruikelijk. Aan het eind van april wordt het gemiddeld genomen 14-17 graden. Met circa 30 millimeter regen wordt het bovendien droger dan normaal. Ongeveer 41 millimeter is gebruikelijk in april en daarmee is april gemiddeld de droogste maand van het jaar. Qua zonneschijn verwachten we 200-250 zonuren. 196 uur zon is gemiddeld over Nederland gebruikelijk in april.

   
Back to top button