Vleddermoes, spirrewiggen en een Frais met heimwee naar Grunnen

LEEK – De dag van de Grunniger Toal is niet ongemerkt voorbij gegaan In Leek. In het CDA-huis aan het Boveneind 17 te Leek was het een gezellig treffen van toal-virtuozen zatermorgen 15 maart. Onder een grote belangstelling traden plaatselijke coryfeeën op.

De bekende Grunniger Troubadour Gert Sennema zette als eerste uit eind. Zijn donkerbruin omfloerste stemgeluid droeg tot diep in het winkelcentrum door bij het vertolken van een ‘lait wat gait over een Frais die ontiegelijke heimwee het noar Grunniger laand’. Het publiek waardeerde deze en andere diverse songs met luid applaus.

Verhalen verteller Piet de Vries trok alle registers open bij het smakelijk vertellen van een verhaal waarvan de waarschijnlijkheid dat het echt zo heeft plaatsgevonden minder is dan de kans op een donderslag bij heldere hemel. Toch was het ademloos-stil tijdens de apotheose. Het bleek dat vleddermoes een  hele geneeskrachtige werking kan hebben maar ook tot een rel op het platteland van weleer kan leiden.

Martje Grondsma had zich bereid verklaard om de toehoorders taalles te geven in Westerkwartiers. Als in een echte schoolklas  zaten de cursisten voorovergebogen over de opgaven om te proberen een goed resultaat te halen. Vooral de Grunnigers van buiten de provincie hadden het zwaar. Een hele serie onvervalste Westerkwartierse uitspraken  moesten worden vertaald. Het woord spirrewiggen bleek bij niemand bekend te zijn zodat niemand foutloos bleef. Tot slot mocht iedereen een Grunnings gedicht componeren en voordragen. Dit ging sommigen opvallend goed af.

Organisator Ria Horenga bedankte de gastsprekers/zanger met een fles Zeumhuuster wijn en vertelde dat ze had genoten van de taalkundige hoogstandjes die deze ochtend in het CDA-huis ten gehore waren gebracht.

Back to top button