Spannende verhalen over Borg Nienoord in beeld en geluid

LEEK – Op vrijdag 28 maart 2014 opent Museum Nienoord de nieuwe expositie Verborgen Verhalen op de bovenverdieping van de borg. De expositie vertelt in beeld en geluid de spannende verhalen over de borg, de borgbewoners en hun invloed op het landschap; verhalen die lang verborgen zijn gebleven. 

Bezoekers kunnen de drie families volgen die als heren van Nienoord over de omringende streken heersten. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen op fantasierijke manier het verleden tot leven. Op een speelse manier maakt de bezoeker zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s. Ook worden er enkele mythes doorgeprikt, zoals de mythe van de brand in 1850 waarbij de borg zwaar beschadigd zou zijn. Voor kinderen is er veel te beleven. Ze kunnen een hofdans leren dansen, ontdekken ‘ondergronds’ hoe veengrond turf wordt en horen de muren spreken over vroeger. Ontwerper van de expositie is Daniel Ament, die eerder tentoonstellingen maakte voor o.a. het Rijksmuseum en het Tropenmuseum. Zijn ontwerp voor Museum Nienoord steekt de bovenverdieping van de borg in een hedendaags jasje. Geen stijlkamers maar moderne audiovisuele technieken, waarmee de borg zich onderscheidt van de andere borgen in Groningen. De nieuwe expositie vormt een vast onderdeel van Museum Nienoord dat hiermee haar nieuwe gezicht laat zien. Het museum profileert zich voortaan als een Groninger buitenplaats van allure, waar de regionale cultuurhistorie een vanzelfsprekende plek heeft naast de unieke nationale rijtuigcollectie.

Back to top button