Opening Toeristisch Overstappunt Nienoord

LEEK – Op zaterdagochtend 29 maart om 10.00 uur vindt de presentatie plaats van het Toeristisch Overstappunt (TOP) op landgoed Nienoord. De TOP is letterlijk het beginpunt van een dagje uit. Wethouder Tanja Haseloop zal het informatiepaneel onthullen.

Hierop staat een impressie van landgoed Nienoord en drie gemarkeerde wandelroutes. Op het informatiepaneel is ook de historie van het landgoed Nienoord en de connectie met landgoed Mensinge te lezen.

 

Tevens vindt de presentatie plaats van nieuwe recreatiemogelijkheden die gerealiseerd zijn binnen het project Marketing en Promotie landgoederenzone. Deze ochtend zal een voorproefje geven van het nieuwe aanbod. Zo zullen de landgoedgidsen een korte wandeltocht verzorgen en een informatiestand bemannen. Zij hebben een specifieke opleiding gehad en kunnen veel vertellen over de flora, fauna en cultuurhistorie van landgoed Nienoord, landgoed Mensinge en landgoed Terheijl. Ook zijn er verhalenvertellers opgeleid om de geschiedenis van de landgoederen tot leven te brengen. Stichting Mien Westerkwartier coördineert de inzet van de verhalenvertellers.

 

Specifiek voor landgoed Nienoord is een ridderspeurtocht ontwikkeld voor kinderen vanaf circa 6 jaar tot en met 11 jaar. Verkleed als ridder kunnen kinderen allerlei vragen beantwoorden, die met het thema ridders en kastelen verband houden. De ridderspeurtocht en bijpassend arrangement is verkrijgbaar bij het Infocentrum Nienoord (www.landgoednienoord.nl) en de Pannenkoekenburcht (www.pannenkoekenburcht.nl). De mooie riddertunieken zijn gemaakt door de cliënten van Stichting De Zijlen.

 

Ook presenteert de wethouder een boekje met drie nieuwe wandelroutes. Twee natuurwandeltochten op Landgoed Nienoord en landgoed Mensinge. En een meerdaagse wandeltocht van 40 kilometer voor de geoefende wandelaar Deze wandeltocht doet alle drie de landgoederen aan en is ook op de fiets goed te doen. De wandelroutes zijn op diverse locaties in de omgeving verkrijgbaar, waaronder het Infocentrum Nienoord, VVV kantoren en recreatieondernemers in de regio.

 

Project

Alle genoemde projecten zijn tot stand gekomen in het kader van het project Versterking Toeristische en Recreatieve Infrastructuur Landgoederenzone Leek-Roden, bestaande uit Nienoord in de gemeente Leek en Terheijl en Mensinge in de gemeente Noordenveld. Naast de aanleg van een Toeristisch Overstap Punt en de aanleg van wandelroutes, maken de restauratie en renovatie van de historische borg, de bruggen en de schelpengrot op het landgoed maken verkeerstoegankelijkheid en kwaliteitsverbetering van de Nienoordsingel deel uit van het project, evenals het opstellen van een marketingvisie voor de drie landgoederen. Doel is de natuur- en cultuurhistorische waarden voor de toekomst te behouden en de sterke punten van de landgoederen verder te ontwikkelen.

 

Subsidies

Het project is een uitwerking van de Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden.  Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Europese subsidies (Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) en provinciale en regionale (regio Groningen-Assen) subsidies.

 

   
Back to top button