Gevarieerd wedstrijdweekend Tiga Leek achter de rug

VARSSEVELD/LEEK – Het eerste weekend van april was weer een gevarieerd wedstrijdweekend voor de leden van Tiga. Alle train(st)ers waren in touw om de diverse niveaus te begeleiden bij wedstrijden. Ook heel uniek voor deze turnvereniging is dat er voor elk niveau wel een plek is.

Voor recreanten, die 1 uur per week gymmen tot turn(st)ers, die wel tot zo’n 8 uur per week met hun sport bezig zijn. Dat die laatste dan weer de recreanten begeleiden op wedstrijden geeft natuurlijk een prettig verenigingsgevoel.

Voor de jongens, vierde divisie, stond er afgelopen weekend de Noord-oost finale in Varsseveld op het programma. In de eerst wedstrijd waren Wouter Barf, Nick Leonards, Mart Poelstra en Casper de Vries aan de beurt. In een groot deelnemersveld van 28 turners wisten zij goed mee te komen. Uiteindelijk werd Casper de Vries 22e, Mart Poestra 12e, Nick Leonards 10e en Wouter Barf 5e! In de tweede wedstrijd was Joris Mers aan de beurt. Met een moeizaam begin, met een val op sprong en brug, wist hij zich daarna goed te herpakken met een perfect uitgevoerde rekstok oefening! Uitiendelijk wist Joris 15e te worden! In de vierde en laatste wedstrijd van die dag mocht Jelmer de Boer zijn kunsten tonen aan de jury. Helaas kon Jeroen Poelsma door een blessure niet deelnemen aan deze wedstrijd. Met een klein foutje op brug en voltige wist Jelmer zich goed te herpakken op ringen. Hij wist met een goed uitgevoerde achteropzet spreidhoeksteun tweede op ringen te worden! Jelmer eindigde op een 8e plek. Wouter Barf, Nick Leonards, Jeroen Poelsma en Jelmer de Boer hebben op 10 mei een kans om de beste turner te worden uit hun niveau tijdens de vierde divisie finale in Nijverdal!

In Loppersum werd de voorronde gehouden voor de meisjes recreanten en de allerjongste selectieturnsters. Er kon een plek voor de provinciale kampioenschappen behaald worden en natuurlijk medailles voor de beste 3 van elke categorie.

De wedstrijddag in Loppersum was ingedeeld in drie wedstrijdronden. Om negen uur begonnen elf turnsters van Tiga aan de eerste wedstrijdronde. Door de zenuwen en het turnen op onbekende toestellen ging er hier en daar wel eens iets mis, maar alle meisjes hebben ontzettend hun best gedaan. Voor Margot Pastoor (1e) en Leonie de Wacht (3e) leverde dit zelfs een medaille op! Floor Dekker, die op de onderlinge wedstrijden vorige week nog een zilveren medaille wist te veroveren, greep nu net naast de prijzen. Met haar vierde plaats heeft zij zich wel geplaatst voor de finale! Ook Lara Hulskens en Janne Tangemann mogen met hun 5e en 6e plaats door naar de Provinciale Kampioenschappen op 17 mei in Leek.

In de tweede wedstrijdronde was Tiga met acht turnsters ook sterk vertegenwoordigd. De twee jongste deelneemsters van deze wedstrijdronde kwamen van Tiga. Nienke Benus en Ilse Bouma (beiden nog maar 6 jaar) hebben een hele mooie wedstrijd laten zien. Nienke kreeg aan het eind een gouden medaille omgehangen; Ilse kreeg de zilveren medaille mee naar huis. Door een vergeten zwaai aan de brug viel Sam Paalman net naast het podium, maar gelukkig is zij wel door naar de finale om daar te strijden voor de titel Provinciaal Kampioen. Haar concurrenten Mirjam Korblet en Danique Dusseljee hadden veel last van hun zenuwen. Zij haalden de finale net niet. Manon Dijkema behaalde deze wedstrijdronde een bronzen medaille voor Tiga, en heeft zich met haar derde plek dus ook geplaatst voor de finale. In de andere baan, bij de oudere meisjes, had Dana Stoker wat last van de jury. Één van haar sprongen werd afgekeurd, waardoor zij een veel lager cijfer kreeg. Uiteindelijk heeft zij zich alsnog wel weten te plaatsen voor de wedstrijd op 17 mei.

Met maar liefst 19 turnsters was de derde wedstrijdronde het drukst bezet door Tiga. Van deze 19 turnsters verdienden zes meisjes een medaille, en nog eens drie een plekje bij de Provinciale Kampioenschappen. De medailles waren voor: Meike Geerts (goud), Nienke Bolwijn (zilver), Kirsten Kuperus (brons), Marrit velde (goud), Pien Geerts (zilver) en Jolie Hol (goud). Naast deze medaillewinnaressen mogen ook Anouk Poelsma, Emma Bakker en Ingeborg Dijkstra mee naar de finale.

In Groningen was de 2e wedstrijd van het Provinciaal Kampioenschap voor turnsters van de 3e divisie en de oudsten van de 4e divisie. Naast de dagprijzen was er ook een totale uitslag voor de provinciale titel in deze klasse. Het podium werd bereikt door de volgende Tiga leden:

Dagprijzen: Jeugd N4: 2e Kayleigh Boonstra. Junior 3e divisie: 1e Meander Vergnes. Senior 3e divisie:  2e Anita van der Molen.

Provinciaal Kampioenschap: Instap D1: 1e Suzan Hut. Jeugd N4: 2e Mila van Bergen. Junior 4e divisie: 3e Anna Sophie Werkman. Junior 3e divisie: 1e Meander Vergnes.
Uiteraard waren er de gebruikelijke pechmomenten, die bij het turnen vrij bepalend zijn voor de einduitslag. Maar ook het leren incasseren van tegenvallers is een belangrijk aspect bij deze sport.
Het meedoen aan deze wedstrijden en laten zien waar je zo hard voor geoefend hebt en nieuw aangeleerde elementen laten zien op een wedstrijd is natuurlijk ook een uitdaging op zichzelf.