Slim wonen in de praktijk

SLIM zonnepanelen op carportWESTERKWARTIER – Onder de titel “Slim Wonen Westerkwartier” gaan de vier Westerkwartiergemeenten Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn het onderwerp energiebesparing voor de woningeigenaar onder de aandacht brengen.

Het komt er om neer dat energiebesparing leidt tot lagere woonlasten, meer wooncomfort en een waardevaste investering in de woning. Samen met enthousiaste lokale ondernemers worden de voordelen en mogelijkheden van energiebesparing getoond. Hiermee krijgen woningbezitters een goed beeld van energiebesparende maatregelen die zij kunnen treffen en wat het oplevert.

Een sprekend voorbeeld is te vinden bij de familie Van der Kaap in Boerakker. Zij bewonen daar een oude school van meer dan 100 jaar oud. Dit pand verbruikte nogal wat energie.
De hoge energierekening was de aanleiding om maatregelen te nemen, om de kosten te besparen. Als eerste werd er een houtkachel geplaatst, in de ruimte die het meest gebruikt wordt: de woonkamer. Hierdoor verminderde het gasverbruik met bijna 30 %. Een aantal jaren later werd een houtvergasser met buffervat van 1500 liter naast de CV installatie geplaatst. Hierbij wordt in een grote houtketel hout gestookt, waardoor het water van de CV wordt verwarmd.
Door ook het douchewater er op aan te sluiten, leverde dit een besparing op de kosten van gasverbruik van circa 85 % . Dit is berekend inclusief de kosten voor het kopen van hout. Tevens werd een thermostatische mengkraan voor de vaatwasser geplaatst, zodat die ook met warm water wordt gevuld.

Omdat het buffervat (het voorraadvat met water) al aanwezig was, werden een jaar later zonnecollectoren op het dak geplaatst. Deze collectoren leveren vanaf eind maart tot half oktober energie op. Het water in het buffervat wordt in deze periode door de zonnecollectoren verwarmd, waardoor minder hout hoeft te worden gestookt.

Als laatste werden er 64 zonnepanelen voor de opwekking van electriciteit op een carport geplaatst. De familie Van der Kaap heeft namelijk een watervogelpark, dat winters vorstvrij moet worden gehouden door middel van het rondpompen van warm water, wat het nodige aan electriciteit vraagt.

De enthousiaste familie Van der Kaap licht toe: “We hebben al veel bereikt, maar we gaan nog een stap verder. Op dit moment zijn we aan het proefdraaien met een linksysteem, waarbij alle radiatoren een andere knop krijgen die de toevoer van het warm water per radiator regelt. Ook de vloerverwarming kan worden aangestuurd. Dat houdt in dat elke ruimte zijn eigen sensor krijgt, waarop je aangeeft hoeveel graden het er moet zijn, in plaats van dat alle radiatoren meedraaien op één centrale thermostaat. Dit kan weer een besparing van 28 % opleveren op het gebruik van het warme CV-water.
Van 300 euro aan gasverbruik per maand zijn we teruggegaan naar 9 euro per maand, voor koken op gas, terwijl ik graag jam maak in de zomer. Dit bedrag is inclusief vastrecht.
De zonnepanelen voor stroom leveren naar verwachting een besparing van € 250,- per maand.”

Het is een sprekend voorbeeld van de manier waarop flink kan worden bespaard op energielasten.

Over al deze onderwerpen gaan de Westerkwartiergemeenten regelmatig publiceren en activiteiten organiseren. In de gemeente Leek wordt tijdens de FamilieDoeDagen op 2 en 3 maart in Sportcentrum Leek een stand ingericht, waarop informatie over dit onderwerp te verkrijgen is en waar de gemeente zich, samen met zes lokale bedrijven, presenteert. Belangstellenden kunnen ook terecht op de website van de gemeente Leek (knopje “Slim Westerkwartier”). Mailen kan naar [email protected]

Vorige item over Slim Wonen in het Westerkwartier vind u hier

Gemeente Leek

Back to top button