
Westerkwartier – Lokaal, gezond en eerlijk eten voor de hele regio. Dertig partijen in Groningen in de voedselketen gaan samenwerken om de productie en consumptie van voedsel dichter bij elkaar te brengen. Met het ondertekenen van het convenant Gezond Eten uit de Omgeving onderstrepen boerenorganisaties en andere voedselproducenten, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, supermarkten, banken, overheden en belangenorganisaties de doelen uit dit convenant. Wethouder Gezondheid Harry Stomphorst ondertekende het convenant namens gemeente Westerkwartier.
Het afgelopen anderhalf jaar heeft de gemeente Groningen, samen met de provincie Groningen en programma Fascinating, gewerkt aan het versterken van de korte voedselketen.
Grote afnemers
Het convenant stimuleert de inkoop van regionale producten en versterkt daarmee de lokale voedselketen. Door de betrokkenheid van grote afnemers zoals het UMCG, Martini Ziekenhuis en de RUG – naast deelnemende gemeenten en de provincie Groningen – wordt verwacht dat de vraag naar streekproducten flink toeneemt. Dit biedt boeren meer zekerheid, een beter verdienmodel en het versterkt de regionale economie op duurzame wijze.
Versterking van de regio
Wethouder Harry Stomphorst over het convenant: ”Met dit convenant zetten we een mooie stap. We willen dat gezond en lokaal voedsel voor iedereen bereikbaar is. Samen met inwoners en lokale partijen maken we het verschil. Het convenant sluit goed aan bij de Voedselvisie van het Westerkwartier. Onze visie richt zich op vier speerpunten: duurzame landbouw, onze gezonde voedselomgeving, gezond eten en van dichtbij en minder voedselverspilling. We willen samen met organisaties en inwoners in de gemeente stappen zetten op het gebied van gezondheid, duurzame landbouw, voedselverspilling en ook de voedselzekerheid vergroten. In de Uitvoeringsagenda staat welke acties we de komende jaren uitvoeren. Samen maken we gezond en lokaal eten de gewoonste zaak van de regio!”
Stabiele basis voor boeren
In eerste instantie richt het convenant zich op grote organisaties zoals zorginstellingen, kennisinstellingen en overheden. Hun structurele afname van regionale producten biedt een stabiele basis voor boeren en andere leveranciers. Het doel is om een robuuste voedselketen te bouwen, waarin samenwerking centraal staat en het verdienvermogen eerlijk verdeeld is over alle schakels.
Convenantpartner of Steunpartner
Organisaties die willen bijdragen aan een gezond, eerlijk en lokaal voedselsysteem voor Groningen en Noord-Nederland kunnen meedoen. Dit kan als convenantpartner of als steunpartner.
Foto’s: Gemeente Westerkwartier