Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier van start

WESTERKWARTIER – Onder voorzitterschap van gedeputeerde Henk Staghouwer heeft de gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vanmiddag een officiële start gemaakt in Boerderij Cazemier in Tolbert.

De provincie Groningen, waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân gaan nu samen met de betrokken gemeenten en organisaties aan de slag. De commissie gaat met grondeigenaren en bewoners in het Zuidelijk Westerkwartier in gesprek om een plan te maken voor de realisatie van waterberging en het natuurnetwerk. Hierbij krijgen ook mogelijkheden voor recreatie, verbeteringen voor de landbouw en landschapsherstel een plek.

Werkwijze

Het afgelopen jaar is de gezamenlijke opgave voor het gebied geformuleerd. “Het Zuidelijk Westerkwartier is het laatste deel van het Natuurnetwerk dat in onze provincie nog moet worden ingericht”, aldus de gedeputeerde. Daarnaast zijn er drie waterbergingsgebieden aangewezen. Het waterschap en de provincie hebben er voor gekozen het inrichten van de waterbergingsgebieden te combineren met nieuwe natuur. Eerst worden de delen ingericht die zijn aangewezen voor waterberging, daarna de overige delen van het natuurnetwerk. Het natuurgebied Dwarsdiep houdt bij hoog water het eigen water vast.

De werkwijze van de gebiedscommissie is gericht op samenwerking met de streek in de planvorming en de uitvoering, zorgvuldig omgaan met eigendom en belangen, en het leveren van maatwerk.

Natuur en recreatie

Met de inrichting van het gebied wordt de veiligheidssituatie verbeterd voor een deel van onze provincie en de stad Groningen. Ook ontstaat er straks een groot aaneengesloten natuurgebied rond de stad  dat een verbinding vormt met andere natuurgebieden. Dit biedt mogelijkheden voor beekherstel en internationaal beschermde dieren, zoals de groene glazenmaker en de kwartelkoning. Met de ontwikkeling van het natuurnetwerk ontstaat een aantrekkelijk gebied voor toerisme en recreatie dat aansluit op de omgeving van het Leekstermeer en het natuurgebied de Onlanden.

   
Back to top button