EELDE – Het Mobiel Medisch Team van het UMCG verhuisde in 2016 van het dak van het UMCG naar een volledig vernieuwde hangar op luchthaven Groningen Airport Eelde.

De nieuwe locatie is inmiddels zo goed als volledig af. Binnen korte tijd wordt er alleen nog een eigen tankinstallatie geplaatst zodat de heli niet meer op vliegveld Oostwold hoeft te tanken. Afgelopen zaterdag heeft piloot André een groep van 12 fotografen van verschillende media uit Nederland een rondleiding gegeven op de nieuwe basis en verteld over de nieuwe technologie en snufjes die gebruikt worden.

Tijdswinst vanaf nieuwe locatie
Een groot voordeel ten opzichte van de oude standplaats is dat nu meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde traumazorg kunnen worden voorzien en er een betere landelijke spreiding is van de MMT-helikopters. De traumaheli van het UMCG wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan de provincie Overijssel sneller worden bereikt (circa vier minuten tijdswinst).

In de onderstaande video legt piloot André Adema uit wat de verschillen en voordelen zijn tussen de oude en nieuwe situatie, waarom er na zoveel jaar voor gekozen is om de helikopter basis te verhuizen naar Eelde en wat er nodig is om in aanmerking te komen om bij het Mobiel Medisch Team te werken.

Foto’s/video: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl & Martin Nuver/112Groningen.nl