Wedstrijdverslag Drenthina – VEV’67

De voorbeschouwing:

In het Pinksterweekend van het jaar 2015 stond er voor VEV’67 de return op het programma tegen Drenthina. In Leek is het tijdens het Pinksteren een drukte van belang en beginnen de festiviteiten op vrijdagavond in het centrum van Leek. Om een goed resultaat te behalen tegen Drenthina en de finaleronde veilig te stellen in de strijd om lijfsbehoud konden de spelers van VEV’67 dus niet al op vrijdag de bloemetjes buiten zetten. Hiervoor is een grote mate van zelfdiscipline nodig maar daarover beschikken de spelers wel getuige het feit dat ze allemaal op tijd in hun mandje lagen. Na een goede nachtrust en een heerlijke bak soep werd de reis naar Emmen aanvaardt. Op het sportpark van Emmen, dat prachtig tussen de bossen ligt, werd de tactiek besproken en mochten de volgende spelers een ticket voor de volgende ronde zien te bemachtigen. Gezien de uitslag van de eerste wedstrijd zou dat geen probleem moeten zijn maar de bal is rond en wanneer Drenthina een snelle goal zou maken, zou het kunnen gaan spoken. Hiervoor werden de mannen nog wel even gewaarschuwd door trainer Ron de Boer.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Lars Jellinek, Robin Elderman, Koert Thalen, Wessel van der Galien, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser, Gerhard van den Berg, Enrico Wardenier, Vincent de Koning, Rense Dijk, Marco Soeten, Aldert Luinstra, Joachim Wiegman, Ivo de Groot ( GK )

De wedstrijd:

Nadat de stadionspeaker de opstelling had voorgelezen en de wisselspelers had benoemd kon de wedstrijd beginnen. De eerste vijf minuten kwam VEV’67 goed door en was het dreigend door goed door te dekken. Dit leidde bijna tot een eigen doelpunt maar dit bleef de speler van Drenthina, die vorige week wel een “own goal” scoorde, bespaard. In de tiende minuut kwam de bal via Koert Thalen en Enrico Wardenier bij Vincent de Koning die het leer op het doel afvuurde maar de bal via de paal naast zag gaan. Amper bekomen van de mogelijkheid was er opnieuw een grote kans. Ditmaal voor Gerhard van den Berg die zijn inzet vanaf rechts van dichtbij gekeerd zag worden door de goalie die zijn domein goed verkleinde. Na een dik kwartier liet Drenthina zich voor het eerst zien maar ging de kopbal uit een vrije bal naast het doel van Bert Jan Vos. Op een kwart van de wedstrijd was er de voorspong voor VEV’67. Een verre uittrap van Bert Jan die de bal formidabel raakte was een prooi voor Jeffrey Visser die vanuit een schier onmogelijke hoek de bal toch nog onder de keeper door kreeg en de bal het doel in zag hobbelen. De gevierde man was Jeffrey, maar de goalie vierde zijn eigen feestje want een assist van een doelman is ook wel een dikke pluim waard. De 0-1 stond nog niet op het scorebord of de man die het bord bijhield kon weer aan het werk. Over de linkerkant van VEV’67 was er een steekbal die een speler bereikte die de bal laag en hard voorgaf richting tweede paal. Bij de tweede paal werd de spits van Drenthina niet goed gedekt die daardoor de bal voor het inschieten had voor de 1-1.

In de 26ste minuut was er een goede kopkans voor Robin Elderman die de inzet via het hoofd gepakt zag worden door de doelman. Na een half uur gooide Drenthina de schroom van zich af en ging meer naar voren voetballen en druk zetten. Met lange ballen was het pompen of verzuipen voor de Drentenaren die eindelijk leken te beseffen dat er uit een ander vaatje moest worden getapt om nog iets te kunnen bewerkstelligen. Ondanks alle goede bedoelingen was er in de 35ste minuut een grote kans voor Vincent die vanaf links goed naar binnen kwam maar zijn schot gepakt zag worden door de keeper. Vijf minuten voor de rust waren er kansen voor Drenthina dat een kopbal en een schot gekeerd zag worden door de doelman van VEV’67. In deze fase was VEV’67 even niet bij de les en een beetje slordig in hun spel waardoor het deze kansen weggaf. VEV’67 herstelde zich echter snel en vlak voor rust was er een schot van Gerhard dat de lat teisterde. De grote kans was ontstaan uit een aanval via Jeffrey en Vincent die knap buitenom ging aan zijn directe tegenstander. Na het schot van Gerhard waarvan de lat nu nog aan het bijkomen is was de tijd voor de thee. De thee in Emmen smaakte prima want het was lekker zoet. Na de laatste aanwijzingen kon de tweede helft beginnen met Rense Dijk binnen de lijnen voor Vincent die absoluut niet slecht speelde. Een tactische wissel zogezegd dus.

Direct na de hervatting had VEV’67 het duel moeten beslissen. In de 46ste minuut brak Koert door op links die de bal aan Rense gaf. De aanvaller had een aantal bewegingen in huis maar vergat uiteindelijk de trekker over te halen waardoor de kans verloren ging. Een minuut later was er opnieuw een megakans. Een diepe bal werd gemist door de verdediger waardoor Gerhard in balbezit kwam en Jeffrey geheel vrij zag staan. Gerhard bediende Jeffrey op maat maar het schot ging huizenhoog over in een baan om de maan. De derde grote kans in de tweede helft leverde wel het gewenste resultaat op. Rense Dijk gaf de bal mee aan Enrico Wardenier die een sublieme bal op Gerhard in huis had die met een gekruld schot in de verre hoek de doelman kansloos liet. Het doelpunt was mooi maar vooral de aanval en de val van Enrico op Gerhard was van grote schoonheid. Een voetballend doelpunt waarvoor je naar de velden komt. In de 57ste minuut was het duel dan echt gespeeld. Nadat de spitsen van VEV’67 een aantal keren teruggevlagd werden wegens buitenspel kreeg Jeffrey ditmaal wel groen licht na een bal van Rense Dijk in de diepte. Jeffrey stond oog in oog met de doelman maar was zijn zenuwen de baas en rondde beheerst af in de verre hoek voor de 1-3.

Niet veel later werd Jeffrey gewisseld en kwam Marco Soeten binnen de lijnen. Het duel werd daarna iets feller doordat Drenthina lichtelijk gefrustreerd was over de stand. Gelukkig wist Drenthina zich toch in te houden wat mede kwam door de 1-4 van Enrico. Een slim boogballetje van Gerhard in de zestien kwam voor de voeten van Enrico die de bal ineens uit de lucht op zijn sterke linker voet nam en de doelman het nakijken gaf voor de 1-4. Na de 1-4 was er dan in de 66ste minuut een aanval van Drenthina die niets op zou leveren. Met nog 15 minuten op de klok werd een vrije bal snel genomen door VEV’67 waardoor het in de aanval 4 tegen 2 was. Gerhard gaf de bal mee aan Enrico die ditmaal zijn schot in de hoek gepakt zag worden door de goalie die goed leek te gokken. In de 80ste minuut was er de eerste echte kans voor Drenthina. Het schot van de aanvaller was goed waarbij Bert Jan kansloos was en al dacht voor de tweede keer te moeten vissen maar hij had niet op Wessel van der Galien gerekend die de bal van de lijn haalde met het hoofd. In de slotfase ging routinier Jan Herman Teeninga, die een onopvallend maar ijzersterk duel speelde, mee in de aanval maar kon zijn energie steken in het teruglopen naar zijn rechtsback positie.

Nadat in de 85ste minuut Gerhard, die de bal kreeg van Koert uit een ingooi, zijn inzet gekeerd zag worden met de linkerhand van de goalie was het tijd voor de scheidsrechter om voor de laatste keer op zijn fluitje te blazen ten teken dat de wedstrijd erop zat.

De nabeschouwing:

Na het laatste sluitsignaal werden de spelers gefêteerd door de supporters van VEV’67 maar ook door de spelers van Drenthina die het verliest sportief oppakten. Gezien het krachtsverschil was de uitslag ook wel terecht alhoewel de spelers zich wel verbaasden over het feit dat Drenthina in het begin van de wedstrijd er niet bovenop klapte. Met name Jacob Tjoelker die eveneens een prima pot op de mat legde kreeg in die fase wel heel veel vrijheid en kon lekker ballen. Op de terugweg werd duidelijk dat de Leeuwarder Zwaluwen de komende tegenstander van VEV’67 wordt. Ook werd de actie van Robin Elderman op de achterlijn aangehaald die de bal met een hakje door de stokken van de tegenstander speelde. Dit was volgens sommigen de mooiste actie van de wedstrijd. Zoals gezegd is Leeuwarder Zwaluwen, dat Noordscheschut elimineerde, de komende tegenstander van VEV’67. Leeuwarder Zwaluwen komt uit in de tweed klasse maar is een tegenstander die niet onderschat mag worden en hoger moet worden ingeschaald dan Drenthina. De winnaar van deze op handen staande tweeluik speelt volgend jaar in de eerste klasse. Aanstaande zaterdag is er eerst de thuiswedstrijd waarvan de aftrap op Oostindie om 15.00 uur zal plaatsvinden. Ook bij deze sowieso laatste thuiswedstrijd vraag ik alle supporters weer op om de spelers met alles wat je hebt aan te moedigen in deze strijd tegen degradatie. Met jullie steun en hulp moet het goed komen. Voor nu zeg ik maar weer de woorden,