Echtpaar Posthumus-de Wind 60 jaar getrouwd

LEEK – Op 24 april a.s. is het echtpaar Posthumus-de Wind 60 jaar getrouwd. Het was in de koude winter van 1955 dat ze elkaar ontmoetten op de ijsbaan in Boerakker.

Evert Posthumus, zoon van de plaatselijke winkelier en Martje de Wind, die net enkele jaren eerder in Boerakker was komen wonen. Het was liefde op het eerste gezicht. Op dinsdag 24 april 1956 traden ze in Leek in het huwelijk. Ze betrokken een woning naast het Hervormd dorpshuis, later Taveno geheten, waar mevrouw Posthumus meteen beheerder werd.

De heer Posthumus werkte als vertegenwoordiger voor Liga. In de drie noordelijke provincies bracht hij de bekende kindervoeding aan de man. Tot in de kleinste dorpen bezorgde hij Liga-koekjes en Sanovite bij de plaatselijke winkeliers. Hij zou dat gedurende 35 jaren doen, tot het moment dat hij in 1990 door het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd met het werk kon stoppen.

Mevrouw Posthumus regelde ondertussen de zaken thuis. Met drie kinderen was er genoeg te doen. Om wat geld bij te verdienen, zorgde ze ervoor dat de telefoonverbindingen binnen het dorp tot stand kwamen door letterlijk ‘door te verbinden’. Daarvoor stond er een grote telefooncentrale in de werkkamer waar bellers aan elkaar verbonden werden. Tot de dag van vandaag kent ze de meeste telefoonnummers nog uit haar hoofd.

De vrije tijd ging bij de familie Posthumus op aan de Voetbalvereniging Boerakker. Zowel de heer Posthumus als mevrouw Posthumus bekleedden tal van functies binnen de club. Op het veld was de heer Posthumus met zijn beide zoons actief. Ook was hij scheidsrechter bij de Groninger Voetbalbond. De heer Posthumus is ondertussen erelid van de vereniging en in het bezit van de gouden bondsspeld. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, bezoekt hij nog wel eens een thuiswedstrijd van het eerste elftal.

Een paar jaar geleden werd het huis in Boerakker verkocht. Het onderhoud werd te groot en de tuin vergde teveel tijd en energie. Het echtpaar verhuisden naar Leek en betrokken er een nieuw appartement in de Ridderhof. Met alle voorzieningen dicht bij de hand, wonen ze daar met groot plezier. De groetentuin In Boerakker wordt niet gemist.

Burgemeester Hoekstra feliciteert het echtpaar op 24 april 2016 om 10.30 uur.

   
Back to top button