Kantoorpand aan de Hoofdstraat in Midwolde wordt opvang locatie voor vluchtelingen

Leek – Burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier hebben vandaag, woensdag 24 januari, besloten om haar leegstaande kantoorpand op de voormalig Dusseldorp locatie aan de Hoofdstraat 101-1 in Midwolde in te gaan zetten voor de opvang van vluchtelingen.

In een brief gericht aan omwonenden, in handen van InfoLeek, heeft B&W vandaag dit besluit kenbaar gemaakt en tevens de omwonenden uitgenodigd voor een besloten informatiebijeenkomst in de Postwagen in Tolbert aanstaande maandag 29 januari. Tijdens deze bijeenkomst kunnen omwonenden laten weten hoe ze tegen deze opvang aan kijken en welke vragen en zorgen ze mogelijk hebben.

Pand aanbieden
B&W laat weten; “Wij gaan het pand aanbieden bij de Provinciale Regietafel (PRT) voor tijdelijke opvang voor de duur van drie maanden. Daarna nemen we het pand twee jaar in gebruik voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne die momenteel nog in Grootegast verblijven. Mocht de opvang van ontheemden uit Grootegast niet langer nodig zijn dan kan de locatie worden ingezet als zogenaamde tussenvoorziening voor statushouders. In het tweede jaar evalueren we dit en nemen we een nieuw besluit. De verhuizing van de groep Oekraïense ontheemden staat gepland voor mei/juni 2024.”

Buurtbewoners overvallen door besluit
Omwonenden die vandaag de brief op de mat vonden reageren wisselend. “Ik ben absoluut niet tegen de opvang van asielzoekers die dit behoeven. Maar in het verleden heeft de gemeente Westerkwartier toegezegd de bestemming voor het gebouw en het terrein van het voormalige bedrijf Dusseldorp te willen doen in overleg met de omwonenden. Dat wij als buurtbewoners nu overvallen worden met een besluit als dit had ik niet van de gemeente Westerkwartier verwacht.”

De vertegenwoordigers van de buurt zijn op moment van schrijven nog niet in de gelegenheid geweest om met de andere omwonenden te overleggen over het besluit van de gemeente Westerkwartier. Daarom kunnen zij op dit moment geen reactie geven namens hen.

Waarom is deze tijdelijke opvang nodig?
Omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel nog altijd overvol is wordt door de staatssecretaris Erik van den Burg van Vluchtelingenzaken met spoed gezocht naar 4000 extra opvangplekken. B&W gemeente Westerkwartier; “We zijn van mening dat regio Groningen al genoeg doet als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Echter doordat andere gemeenten in Nederland minder of zelfs helemaal niets doen op het gebied van vluchtelingen wordt er opnieuw een beroep gedaan op de Groninger gemeenten. Wij vinden echter dat humanitaire redenen en solidariteit met de gemeente Westerwolde en het dorp Ter Apel zwaar wegen en willen dan ook gehoor geven aan de oproep. Daarom hebben we vandaag besloten om een aanbod aan de PRT te doen in de vorm van tijdelijke noodopvang voor maximaal 70 personen voor de duur van drie maanden.”

Voorbereidingen treffen
Aldus B&W is het kantoorpand geschikt om op korte termijn in te richten voor de opvang. Zo zullen er douches worden gerealiseerd en zullen er wasmachines en drogers geplaatst worden. Het buitenterrein is omheind en biedt plek voor parkeren en spelen. Wel zijn in de omgeving van het pand enkele maatregelen nodig om de (verkeers-)veiligheid van de bewoners te waarborgen. Tijdens de opvang zorgt het COA samen met de gemeente voor de begeleiding van de dagelijkse activiteiten, uitgifte van maaltijden en dagelijkse benodigdheden, medische zorg en 24/7 beveiliging.

Andere plekken in de provincie
Samen met 200 plekken in Stadskanaal, 80 in de stad Groningen, 50 in de gemeente Oldambt en de 70 in Westerkwartier realiseren deze gemeenten dan als regio 400 tijdelijke extra opvangplekken. Dit komt overeen met hetgeen de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen en de voorzitter van de provinciale Regietafel met de staatssecretaris hebben afgesproken.

   
Back to top button