Opmerkelijke expositie Shalom & Moi bij Museum Nienoord

LEEK – Museum Nienoord brengt vanaf 4 september t/m 1 november de Joodse geschiedenis van het Westerkwartier (Gr.) en Noordenveld (Dr.) in beeld. Deze opmerkelijke expositie wordt geopend door Ronald Leopold, de algemeen directeur van de Anne Frank Stichting.

Museum Nienoord brengt met Shalom & Moi het heden en verleden samen met voorwerpen, foto’s, films, briefwisselingen, ansichtkaarten en bruiklenen uit o.a. de collectie van Museum Het Joodse Schooltje. Eeuwenlang was het Joodse leven verweven met de Westerkwartierders, maar die vanzelfsprekendheid versplinterde volledig in de Tweede Wereldoorlog. Bij de verschillende thema’s staan persoonlijke verhalen centraal. Zo maakte de Israelische kunstenares Reli Avrahami een unieke fotoreportage over haar moeder Hertha Denneboom (geboren in Leek), die de oorlog overleefde door onder te duiken.

Rond de Joodse historie in de omgeving zijn inmiddels diverse projecten gerealiseerd c.q. gaande, zoals een wandeling van Leek naar Westerbork en het project Stolpersteine. Het overkoepelend sluitstuk van het herdenkingssjaar 2015 is de expositie Shalom & Moi op Museum Nienoord. De tentoonstelling is een initiatief van de Samuel Levie Stichting (Museum Het Joodse Schooltje), Historische Kring Gemeente Leek en Omstreken en Museum Nienoord, met medewerking van meerdere historische verenigingen uit de betreffende gebieden. We kunnen hier zonder meer spreken van een unieke samenwerking tussen diverse amateurverenigingen en professionele instellingen op cultuurhistorisch terrein.

Museum Nienoord is geopend op di t/m zo van 11-17 uur, meer informatie vindt u op www.museumnienoord.nl.

   
Back to top button