Uitbreiding Praktijkleerproject Ambachten bij Borg en Rijtuigmuseum Nienoord

LEEK – Het “Praktijkleerproject Ambachten”, dat in maart 2014 van start ging in Museum Nienoord te Leek, wordt uitgebreid van twee naar drie dagen per week.

Doelstelling van het project is om werkzoekenden kennis te laten maken met ambachtelijke en technische beroepen. Het project is een initiatief van de gemeente Leek in nauwe samenwerking met Museum Nienoord. Dit onder de aansturing en begeleiding van twee ervaren leermeesters en medewerkers van de ISD Noordenkwartier (Intergemeentelijke Sociale Dienst).

In het depotgebouw van het Museum is een opleidingswerkplaats gerealiseerd waar de werkzoekenden ambachtelijke vaardigheden aanleren door het herstellen van rijtuigen en het maken van producten voor de museumwinkel en voor kinderactiviteiten.

De reden van het initiatief is geweest dat, door de vergrijzing in de komende jaren, een aantal vaardigheden verdwijnt en er geen of onvoldoende kennisoverdracht plaatsvindt. De komende jaren neemt de vraag op de arbeidsmarkt naar ambachtelijk en technisch personeel toe.

Onlangs is besloten om de activiteiten van het Ambachtenproject uit te breiden van twee dagen naar drie dagen per week en is er een afzonderlijke schilderruimte voor de werkzoekenden gerealiseerd. Zo ontstaat binnen het project meer ruimte om met name werkzoekende jongeren te begeleiden naar een reguliere baan in de technische sector. Dit eventueel in combinatie met de inzet van loonkostensubsidies en andere voorzieningen voor werkgevers volgens de nieuwe Participatiewet. De uitvoering van deze wet is onder meer neergelegd bij de ISD Noordenkwartier.

Om vooral jongeren de nodige ondersteuning te bieden, werkt de ISD Noordenkwartier samen met de onderwijsinstellingen in de regio, zoals de Praktijkschool De Esborg in Roden.

Bezoekers van het Museum Nienoord kunnen tijdens een rondleiding door het depotgebouw de werkzaamheden in de werkplaats volgen. Ook worden er door het Museum educatieve projecten georganiseerd voor de basisscholen in de omgeving.

   
Back to top button