Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Hoekstra, uitgesproken op 12 januari 2016

LEEK – Hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie 2016. Iets verlaat. Ja het was een raar begin van het nieuwe jaar.

Welkom richting alle inwoners van de gemeente, de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisaties. Daarnaast heet ik welkom de leden van de gemeenteraad, de wethou-ders en uiteraard alle aanwezige medewerkers van de gemeente. Ook een woord van welkom aan alle oud-bestuurders van onze gemeente en het bijzonder richting oud-burgemeester de Jong.

Een bijzonder woord van welkom wil ik richten naar Graaf von Inn- und Kniphausen. Geweldig, hoogwelgeboren heer, dat u vanmiddag onze gast wilt zijn.

Dames en heren,
Vorig jaar sprak ik mijn tevredenheid uit over de rustig verlopen Oud- en nieuwnacht. Nu kan ik u wederom met trots melden dat we nagenoeg een incidentloze jaarwisseling hebben meegemaakt. Toen ik op 1 januari via de mail van de Politie-eenheid Noord-Nederland het incidentenoverzicht binnen kreeg, stond er bij de gemeente Leek: “Geen noemenswaardige incidenten.” Nu moet je dat natuurlijk wel een beetje relativeren. Her en der hebben de feestelijke activiteiten na-tuurlijk wel wat overlast gegeven, maar het is niet uit de hand gelopen. Een groot compliment voor alle inwoners van onze gemeente is dan ook op zijn plaats. Maar zeker ook het tactisch optreden van de politie en de brandweer heeft daartoe bijgedragen. Zelf ben ik, er wordt zo langzamerhand over een traditie gesproken, de oudejaarsavond om 23.00 uur nog even op het politiebureau geweest om mij bij te praten over de stand van zaken. Toen bleek al dat er weinig signalen waren die duidden op gedoe.

In tegenstelling tot voorgaande jaren heb ik na de jaarwisseling geen rondje langs de dorpen gemaakt. Ik heb mij dit jaar geconcentreerd op het Nieuwjaarsfeest in het Sportcentrum. Uit het geruchtencircuit kwamen toch wel wat signalen van gedoe rondom het feest. Het feest waar volgens mij de hele jeugd uit Leek en verre omstreken elkaar ontmoet. Ik wilde met eigen ogen het einde van het feest wel eens meemaken. Tot mijn geruststelling is dat goed verlopen. De organisatie wordt tot het einde strak neer-gezet zonder dat het uitloopt op onverkwikkelijke zaken.
Vijf minuten na sluitingstijd van het feest was de hal leeg en de bezoekers vertrokken zonder veel pro-blemen te voet, of op de fiets, of met een klaar staande taxi waarschijnlijk huiswaarts. Wel hadden veel feestgangers een flinke slok op, maar dat leidt niet tot vervelend gedrag.

Zelf kreeg ik nog een schouderklop over alle positieve ontwikkelingen, die ik het afgelopen jaar door-gevoerd had, maar ik vroeg mij oprecht af of de spreker wel door had, wie ik was en waar hij het over had.

Dames en heren,
Het aantal inwoners van onze gemeente is het afgelopen jaar met 70 gestegen. Daarbij is het aantal bewoonde adressen met 90 toegenomen en komt nu uit op 8.336 adressen. Dat is ruim 500 meer dan vijf jaar geleden. De toename het afgelopen jaar wordt gerealiseerd door 65 nieuwbouwwoningen en het verminderen van de leegstand in de bestaande bouw.
Van de 65 nieuwbouwwoningen is ongeveer de helft in de wijk Oostindie en het Sintmapark gereali-seerd. Voor 2016 wordt een oplevering van ruim 70 nieuwbouwwoningen in deze wijken verwacht.

In de wijk Oostindie werden het afgelopen jaar 50 kavels verkocht met een opbrengst van bijna 3 mil-joen euro. Daarnaast lijkt de belangstelling van nieuwbouw in Zevenhuizen groter dan we ingeschat hadden en worden de plannen versneld. Het totaal aantal inwoners bedraagt nu 19.547. Ook voor nieuwe bedrijvenvestiging zit de zaak weer in de lift. Enerzijds vinden vrijgevallen bestaan-de bedrijfspanden weer invulling en anderzijds is er belangstelling voor nieuwbouw op het bedrijven-park Leeksterveld.

Dames en heren,
Het was het afgelopen jaar 70 jaar geleden, dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Nog elk jaar op 5 mei vieren we onze bevrijding en een dag daarvoor op 4 mei herdenken we de slachtoffers van deze verschrikkelijke tijd. Die herdenking kreeg het afgelopen jaar een bijzondere dimensie, door het leggen van de eerste Stol-persteine in onze gemeente. De laatste jaren betrekken we bij de 4 mei herdenking ook de gevallenen van latere incidenten. Want wij leven hier wel in relatieve vrede, maar dat geldt lang niet overal. Ik heb het bewust over relatieve vrede, want gewelddadige incidenten komen ook hier in West-Europa steeds dichterbij. Parijs was daar het afgelopen jaar twee maal het doelwit van. En vorige week werden we bruut herin-nerd aan de gebeurtenissen bij Charlie Hebdo een jaar geleden. De instabiliteit van de wereldvrede wordt voor het grootste deel bepaald door terrorisme. En als je het van de humanitaire kant bekijkt is het moeilijk om te bepalen, wie nu je bondgenoten in het Midden-Oosten zijn. In ieder geval hebben wij het afgelopen jaar, door twee weken in de Topsporthal crisisnoodopvang aan oorlogsvluchtelingen te bieden, onze humanitaire bijdrage geleverd aan dit wereldwijde probleem. We hadden dat ook graag voor langere tijd op een wat kleinschalige wijze in de Tweemaster aangebo-den, maar het resultaat daarvan kent u.

Dames en heren,
Wat dichter bij huis hebben afgelopen november de vier gemeenteraden in het Westerkwartier een his-torische beslissing genomen. In alle vier de raden is een gelijkluidend raadsbesluit genomen over de gemeentelijke herindeling. Besloten is om op 1 januari 2019 op te gaan in een nieuwe gemeente Wes-terkwartier. En daarbij is een tijdsplanning vastgesteld om er ook voor te zorgen, dat we dat halen. Het belang van dit besluit zit hem in de eenduidigheid. Waren er in de diverse raden voorheen ook al be-sluiten gevallen om te komen tot een herindeling, deze besluiten verschilden toch nog wel wat van toon en intentie. Nu is dat dus niet meer het geval. En misschien nog wel belangrijker is de daar onder-liggende tijdsplanning. 2019 lijkt ver weg, maar er moet nog heel veel gebeuren. De gemeenten hebben nog tot uiterlijk mei 2017 om tot een gezamenlijk verhaal te komen. Daarna liggen de zaken in handen van het provincie-bestuur en de tweede kamer. Dus het komende jaar 2016 wordt heel belangrijke. Er moeten keuze ge-maakt worden over de toekomst van de gemeente Westerkwartier. Wel houdt dit in dat de individuele Westerkwartiergemeenten in maart 2018 niet deel zullen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar dat er in november 2018 verkiezingen zullen zijn voor de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Dames en heren,
Ik sprak daarnet al over de nieuwbouwplannen in Oostindie en Zevenhuizen, dat zijn zogenaamde uit-leglocaties. Daarmee worden de dorpen qua oppervlakte groter. Belangrijk is om ook steeds te kijken of gebieden binnen de bestaande dorpen nog wel een functie hebben die past. Echter veelal heb je het dan over verplaatsing van de bestaande functies en de financiering daarvan is vaak een groot pro-bleem.

Hoe anders was het in de Tolberterwijk Sintmaheerd. Door herverkaveling van functies binnen het gebied van de zorginstelling de Zijlen kwam er ruimte vrij en ontstaat nu het zogenaamde Sintmapark met woningen waarvoor veel belangstelling is. Ook nieuw is de openbare Natuurspeeltuin in deze wijk. Op initiatief van de Rotaryclub Leek-Roden is een plan ontwikkeld en door zelf werkzaamheid gerealiseerd. De gemeente heeft een financiële bij-drage geleverd, maar door inzet van veel vrijwilligers kon er veel mee gerealiseerd worden. Een mooi voorbeeld van een initiatief, dat vanuit de samenleving komt en vervolgens door de gemeente gefacili-teerd wordt. En voor de kinderen een mooie plek om ouderwets te kunnen spelen. Klauteren en met natuurlijke elementen omgaan en daardoor vaak een vies pak oplopen, wat wil je nog meer.

Dames en heren,
Gezamenlijk is ook het centrum van Leek en Nietap aangepakt. Mooi is het om te zien, dat twee ge-meenten, Noordenveld en Leek liggende in twee provincies, zo goed kunnen samenwerken. Ook straks voor de nieuwe gemeente Westerkwartier zal Noordenveld een belangrijke partner blijven. Het project is het afgelopen jaar officieel afgerond en de feestelijkheden werden luister bijgezet door een aantal tijdelijke fonteinen tussen de Dam en de nieuw aangelegde vlonder. Deze fonteinen maak-ten zo’n indruk, dat er besloten is om in 2016 definitieve exemplaren te plaatsen. Je ziet maar weer: elke investering levert weer nieuwe ideeën op. Zo moet het de eigenaren van de Liekeblom en het voormalige Denneboompand aan het Piepke ook vergaan zijn. Zij grepen de opwaardering van het centrum aan om ook stevig te investeren in hun pan-den.

Dames en heren,
Toen ik deze nieuwjaarstoespraak schreef, moest ik denken aan de cabaretier Herman Finkers en dan in het bijzonder aan zijn gevleugelde woorden: Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd iets te doen. Volgens mij kunnen wij Almelo moeiteloos vervangen door het Landgoed Nienoord. Op ons Land-goed is altijd wel wat te doen. Meestal positieve zaken, veel reuring en veel activiteiten waar veel mensen plezier aan beleven. Maar er zijn toch ook wel wat probleempjes op te lossen. Maar om een ander citaat aan te halen: Elk nadeel heeft zijn voordeel, biedt dat toch ook weer kansen. Door het Podium Nienoord te verzelfstandigen vergroot het de mogelijkheden om het bestaande aan-bod te continueren en nieuwe activiteiten aan te trekken.

Het vertrek van de tennisclub van Nienoord bood de mogelijkheid om een hondenschool te vestigen.
Na het faillissement van de horeca-uitbater van de borg, kwam er een nieuwe uitbater, die naast de horeca ook initiatieven op cultureel gebied ontplooit.
En dan tot slot de uitdaging van de financiële problemen bij het museum. Afgelopen jaar werd duide-lijk dat het voortbestaan van het Museum op de huidige voet niet meer mogelijk is. Wel moet opge-merkt worden dat twee opvolgende faillissementen van de horeca-ondernemers op de borg een behoor-lijke impact hebben gehad, maar structureel kon de laatste jaren de exploitatie niet sluitend gemaakt worden. Door incidenteel geld zijn de gaten gedicht. Dus er zal een andere koers gevaren moeten worden en daarbij zal een gezamenlijke uitstraling van het Landgoed Nienoord van levensbelang zijn. Vooralsnog zal 2016 een overgangsjaar zijn en zal vanaf 2017 met nieuw elan en uitstraling het Borg- en Rijtuigmuseum Nienoord zich gaan presenteren.
Belangrijk daarbij is ook het draagvlak voor onze Borg in de samenleving. Vandaar dat de nieuwe or-ganisatie rondom het Museum een grootscheepse donateursactie is gestart.

Vanaf € 10, – kunt u al donateur worden. En om het u gemakkelijk te maken hebben wij de Graaf von Inn- und Kniphausen vanmiddag uitgenodigd om uw donateurschap in ontvangst te nemen.
Ja, de tijden zijn veranderd vroeger kon de landadel zijn huisvesting ruimschoots zelf bekostigen. Ze hebben dan ook het een en ander aan moois achtergelaten, zoals onze borg en het landgoed. Ik vind dat wij nu de plicht hebben om er voor te zorgen, dat dat ook in stand blijft.

Dames en heren,
Het afgelopen jaar was ik 10 jaar burgemeester van deze mooie gemeente en dit was de 11de nieuw-jaarstoespraak. Ja denk daar maar eens even over na. Als het aan mij ligt, blijf ik tot de herindeling. Het bevalt mij nog elke dag zeer goed. Zo dadelijk gaan we verder met het informele gedeelte, blijft u vooral nog een lange tijd onze gast. En bouw alvast aan de netwerken voor de toekomst. Ze zijn belangrijk. En als u het nog niet gedaan hebt: ga nog even langs de Graaf von Inn- und Kniphausen voor uw donateurskaart. Ik wil afsluiten met een nieuwtje dat net vanmiddag nog binnengekomen is: Wereldrestaurant Breed in Leek is uitgeroepen tot het leukste restaurant in Nederland over het afgelopen jaar. Ik wil u allen vanaf deze plek een voorspoedig 2016 maar bovenal een gelukkig en gezond jaar toe wensen. Ik hoop u het komende jaar nog regelmatig te mogen ontmoeten en in ieder geval u weer te zien op onze nieuwjaarsreceptie 2017, die evenals dit jaar weer fantastisch zal worden verzorgd door de medewerkers van onze bodedienst.

Veul Haail en Zeeg’n!

Dank voor uw aandacht.

   
Back to top button