Het water stroomt weer in het centrum van Leek

LEEK – Op woensdag 4 juni 2014 laten burgemeester Berend Hoekstra en gedeputeerde William Moorlag het water weer door het centrum van Leek laten stromen. Dan openen zij officieel het waterelement dat aan de Schreierhoek is geplaatst.

Dit unieke object in de openbare ruimte speelt in op de historie van Leek. Het waterelement ligt namelijk op de plek waar tot ongeveer vijftig jaar geleden het Leekster Hoofddiep liep. Het ontwerp is de uitwerking van de variant voor de herinrichting van het centrum Leek-Nietap, die in 2011 door de inwoners is gekozen.

Het waterelement bestaat uit chinees natuursteen met rondom een natuurstenen pad. Kinderen kunnen er spelen in of met het ondiepe water of een bootje laten varen. Ook zijn er een aantal rechthoekige natuurstenen zitelementen aan de zijde van de Schreiershoek geplaatst, waardoor je langs het water kunt zitten. Na het winkelen in het vernieuwde centrum van Leek en Nietap is het hier aangenaam verpozen.

Met de aanleg van het waterelement is het grootste gedeelte van het project Leek-Nietap voltooid. In het najaar volgt nog de herinrichting van de Tolberterstraat en in het voorjaar van 2015 de vervanging van de vlonder aan het Boveneind.

 

Project Leek-Nietap

Het project herinrichting Leek-Nietap is een deelproject van de Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Regio Groningen-Assen en aanvullende bijdragen van Provincie Groningen en Provincie Drenthe. De eigen bijdrage bestaat voornamelijk uit projectonderdelen waar de gemeenten al middelen voor gereserveerd hadden. Dit maakt het voor de gemeente Leek en Noordenveld mogelijk in deze financieel krappe tijden het centrum Leek-Nietap op te knappen. Regio Groningen-Assen ondersteunt en initieert projecten die een duidelijke toegevoegde waarde leveren aan de ontwikkeling van haar ambities in de regio. GA Regio Groningen-Assen ontdekken! www.regiogroningenassen.nl

   .
Back to top button