Prijsuitreiking Milieuzakspel en première animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier!

WESTERKWARTIER – Op vrijdag 20 februari a.s. reikt wethouder Jan Vos van de gemeente Marum de prijzen, een tablet, uit aan de winnaars van het Milieuzakspel ‘Zakken vullen’. Daarna vindt de première plaats, in aanwezigheid van de makers, van de animatiefilm ‘Milieuzak Westerkwartier’.  Zowel het milieuzakspel als de animatiefilm over de milieuzak maken onderdeel uit van de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je in de milieuzak’.

Campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’

Vorig jaar op 26 september gaven de verantwoordelijke wethouders van de vier Westerkwartier-gemeenten (Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn) het startschot voor de campagne ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de milieuzak’. De campagne was opgezet in samenwerking met inzamelaar Hoeksema’s Regionale Milieudiensten (HRM) om inwoners te bewegen hun afval nog beter te scheiden bij de bron.

Game

Tijdens de start van deze campagne is het Milieuzakspel ‘Zakken vullen’ geïntroduceerd. Via deze app leerde men spelenderwijs welke materialen in de milieuzak thuishoren. Spelers werden uitgedaagd zo snel mogelijk de milieuzakken te vullen met plastic materiaal en melk- en sappakken. Het spel was tot  januari 2015 online. De winnaars zijn bekend; Nynke de Jong, Egbert Fokkinga en Jolanda Oosten. Zij ontvangen een mooie tablet.

Kunstwedstrijd basisscholen

Een van de onderdelen van de campagne was een kunstwedstrijd. Dat afval ook nog geschikt is voor andere doeleinden, werd duidelijk met deze wedstrijd onder de basisscholen in de Westerkwartiergemeenten. GBS Johannes Bogerman uit Grootegast won deze wedstrijd door het mooiste kunstwerk van plastic afval te maken. Deze school maakte ook voor Sint Maarten lampions van afval.

Film Milieuzak Westerkwartier

Gerjanne Douma en Isai Aerts van Xtern Opdrachtenbureau (Alfa-college Groningen) hebben voor de campagne een infographic gemaakt om de juiste wijze van gebruiken van de milieuzak te promoten. De film is te bekijken op www. milieuzak.nl en op You Tube onder ‘Milieuzak Westerkwartier’.

Resultaten campagne

Regelmatig is er op verschillende wijze aandacht gevraagd voor de juiste wijze van afval scheiden, met name gericht op de jeugd. Mascotte Bob gaf een ‘gezicht’ aan de campagne. Zoals het er nu uitziet begint de campagne zijn vruchten af te werpen, m.a.w. dat er zoveel mogelijk van het juiste materiaal, met zo weinig mogelijk vervuiling in de milieuzak komt. Maar, vult wethouder Jan Vos aan: “Blijf oplettend bij het scheiden van uw afval”.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het scheiden van afval of wat er wel of niet in de milieuzak kan, dat kunt u vinden op www.milieuzak.nl.

Back to top button