De Stee start ondernemingscentrum in Leek

DSC_2607LEEK – De Leekster oud-aannemer Dick Siersma (64) begint een nieuw initiatief. De Stee Leek noemt hij het ondernemerscentrum dat hij opent in voormalige bedrijfshallen van zijn aannemersbedrijf dat hij ruim twee jaar geleden beëindigde.

Zijn nieuwe onderneming rust op twee poten: hij biedt onderdak aan ‘thuiswerkers’ en ZZP’ers die voor kortere of langere tijd kantoorruimte zoeken. Daarnaast richt hij in de voormalige materieelloods zes units in voor ambachtelijke bedrijven, zoals een klusjesbedrijf, een loodgieter, een schilder, een installateur of een tegelzetter.

Volgens Siersma oefenen deze kleinere ondernemers hun activiteiten nu veelal uit aan huis. “Iedereen zit op zijn eigen eilandje. Door bij elkaar te gaan zitten, vindt een kruisbestuiving plaats. Als een schilder ergens aan het werk is en zijn opdrachtgever wil een tuinhuisje bouwen, kan hij de timmerman c.q. klusjesman hierop attenderen. Als het tuinhuisje er eenmaal staat, zet de schilder het hok in de lak en is de cirkel rond.”

Flexruimte

Siersma heeft 500 vierkante meter beschikbaar voor ambachtsbedrijven. In ‘De Stee Leek’ is 2500 vierkante meter kantoorruimte voorhanden voor zogenoemde flex- en ‘thuiswerkers’ en ZZP’ers die in de dienstverlening actief zijn. In stedelijke gebieden als de stad Groningen is dit soort flexibele kantoorruimtes volgens de oud-aannemer volop beschikbaar. Volgens hem nam deze nieuwe manier van werken in de afgelopen jaren een enorme vlucht. “Met een laptopje en een telefoon in de hand kunnen mensen tegenwoordig overal hun werk doen.”

Dit ‘nieuwe werken’ hoeft in de ogen van Siersma niet beperkt te blijven tot stedelijke gebieden. Hij ziet mogelijkheden om in zijn vrijgekomen panden aan de Kalkoven 3 op bedrijventerrein Diepswal in Leek een onderkomen te bieden aan zelfstandigen en flexwerkers in het Westerkwartier.

Bijeenkomst

Hij heeft inmiddels al een handvol ZZP’ers en bedrijven gevonden die hun intrek in zijn pand willen nemen. Voor geïnteresseerden belegt hij op dinsdag 12 maart een informatiebijeenkomst voor potentiële gegadigden. In tegenstelling tot de stedelijke tegenhangers betoont Siersma zich flexibel als het gaat om verhuurcontracten die hij afsluit. “Wie voor één dagdeel een kantoor met alle service erbij wil huren kan voor pakweg een tientje bij mij terecht. Maar een meerjarig huurcontract afsluiten kan ook. Als een huurder wil dat wij de telefoon voor hem opnemen, is dat mogelijk. En gebruik maken van de vergaderzaal met plaats voor maximaal zestien mensen kan tegen een geringe vergoeding ook.”

Ruim veertig jaar oefende Siersma zijn aannemersbedrijf uit in Leek. In hoogtijdagen had hij zo’n zestig mensen in dienst. Toen eind 2008/begin 2009 hij te maken kreeg met een terugval in orders besloot hij bij gebrek aan een opvolger zijn onderneming te beëindigen.

Zie ook: www.desteeleek.nl

Foto’s: Herald Veenstra

Back to top button