Concert van het mannensemble “The Flexibles” in kerk Tolbert

TOLBERT – Op zondagmiddag 7  februari zal om 15.00 uur het mannenensemble The Flexibles een optreden verzorgen in de Tolberter kerk aan de Hoofdstraat. Dit concert valt binnen het kader van “Muziek in d’Olle Buurt”. De organisatie is in handen van de stichting “Vrienden van de Tolberterkerk”.

Het mannenensemble “The Flexibles” bestaat uit een zevental mannen, inclusief dirigent Eddy Muntendam, onder wiens bezielende leiding al een aantal jaren meerstemmig wordt gezongen. Deze groep is voortgekomen uit een initiatief van enkele heren uit het gemengd koor In Between uit Leek. Het is ontstaan uit de behoefte om in een kleine setting met een groepje mannen te zingen. Tevens was er de gedachte om een concert van In Between meer afwisseling te geven door de koorleden zelf in een andere samenstelling te laten optreden.

Op het concert van 2007 van In Between liet de groep voor het eerst van zich horen. De publieke waardering daarvoor leverde de mannen de overtuiging op om door te gaan. Nu The Flexibles al een aantal jaren een zelfstandig ensemble is, is er ook de behoefte om buiten In Between op te treden. Er wordt wekelijks gerepeteerd op de stukken, die zorgvuldig door dirigent Eddy worden uitgezocht en waar nodig gearrangeerd, waarbij er ook ruimte is voor ideeën vanuit de groep. Het ensemble wordt tevens door de dirigent zelf op de piano begeleid.

De laatste jaren is het repertoire aan liederen aardig gegroeid, waardoor het ensemble nu ook in staat is tot het presenteren van een volwaardig optreden. Onder aanvoering van dirigent Eddy zijn er nu keuzes gemaakt, waarmee het ensemble hard aan het repeteren is geslagen. Daarbij wordt flink gebruik gemaakt van de vaardigheid van Muntendam om zelf de stukken te bewerken naar de mogelijkheden van zijn mannen. Dat heeft geleid tot optredens tijdens de Culturele Caleidoscoop in Leek, op de Kerstfair in Baflo en tijdens het Korenfestival in Grootegast. Ook bij gezelschappen van een specifiek publieke samenstelling zijn The Flexibles graag geziene gasten. Kortgeleden traden zij nog op in een verzorgingshuis te Norg.

Eddy Muntendam heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan als repetitor en dirigent bij diverse koren en muziektheatergezelschappen. Daarnaast begeleidt hij regelmatig solisten  op de piano bij hun optredens. Dat laatste doet hij tot op heden nog tot volle tevredenheid. Ook bij het organiseren van culturele voorstellingen klopt men bij Muntendam nooit tevergeefs aan. Een van de hoogtepunten in zijn activiteiten van de laatste tijd betreft het arrangeren en componeren van diverse koorpartijen uit de musical Foxtrot. Dit jaar staat “Ja zuster, Nee zuster” op zijn programma.

Back to top button