Dodenherdenking in centrum van Leek (Video)

LEEK – Ook in de gemeente Leek is vanavond stil gestaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereld oorlog. Om 19.30 uur is er vanaf het gemeente huis een stille tocht vertrokken richting het centrum van Leek.

Om 19:50 uur kwam de stille tocht aan bij het Joodse Schooltje aan de Samuël Leviestraat waar vervolgens een korte plechtigheid plaats vond. Dichteres Anneke Wasscher uit Leek las één van haar gedichten voor en noemde de namen van de Joodse inwoners en verzetsmensen voor wie enige tijd geleden Stolpersteine (struikelstenen in het trottoir) zijn geplaatst. Om 20.00 uur vond aansluitend een plechtigheid plaats bij het verplaatste herdenkingsmonument aan het Boveneind. Na de twee minuten stilte was er een kort programma, waarbij er onder andere bloemen zijn gelegd door leerlingen van de basisscholen OBS Hasselbraam en CBS Van Panhuysschool (die het monument hebben geadopteerd), Samuel Levie Stichting en namens het 4 mei comité. Burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek heeft aansluitend een toespraak gehouden.

Leden van de Chr. Muziekvereniging Harmonie en Het Leeksterbloempje hebben tijdens deze herdenking voor de muzikale omlijsting gezorgd en Scouting Nienoord met fakkels voor de aankleding.

Back to top button