Brandweer Westerkwartier geeft voorlichting na brand

WESTERKWARTIER – In een aantal gemeenten in de provincie Groningen organiseert de brandweer bewonersbijeenkomsten ‘Voorlichting na Brand’.

Ook in Grootegast, waar gisterenavond buurtbewoners van de Langeweg waren uitgenodigd door Clustercommandant Sietse Smit. De bijeenkomst heeft als doel om met elkaar te praten over een woningbrand in hun buurt, de gevolgen van deze brand en de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om een dergelijk drama zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst waren er ongeveer 40 buurtbewoners aanwezig, waaronder de gedupeerde bewoners.

De brand
Zaterdagavond 20 mei heeft er een grote woningbrand plaatsgevonden aan de Langeweg in Grootegast. Bij de brand die rond 21.15 uur ontstond in de schuur werden de bewoners gewaarschuwd door een buurman. Op het moment van het ontstaan van de brand bevonden de bewoners zich in het woongedeelte. Zij hebben zichzelf op tijd in veiligheid kunnen brengen. Binnen enkele minuten stond het hele huis vol met een dikke zwarte rook. De bewoners hebben zelf de brandweer gealarmeerd. Deze had het vuur snel geblust, maar kon niet voorkomen dat de hele schuur uitbrandde en ook de bovenverdieping van het woongedeelte is grotendeels uitgebrand.

Voorlichting
Tijdens de bijeenkomst was er veel ruimte voor het stellen van vragen aan de brandweer. Aan het einde van de avond had iedereen een duidelijk beeld wat zich heeft voorgedaan tijdens de brand aan de Langeweg. Maar ook welke mogelijkheden men zelf heeft om brand zoveel mogelijk te voorkomen en wat het belang van rookmelders is. En dat is precies het doel van het project ‘Voorlichting na Brand’. Met deze bijeenkomsten wil de regionale brandweer het risicobewustzijn en de zelfredzaamheid van bewoners vergroten. Met als resultaat: minder slachtoffers door brand.

Rookmelders
Rookmelders kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Mensen zijn voor de ontvluchting van de woning meestal aangewezen op zichzelf. Daarom is het van belang om maatregelen te nemen die het tijdsbestek verlengt tussen het ontstaan van de brand en het moment dat er een niet-overleefbare situatie ontstaat. Een snelle melding door rookmelders verlengt die vluchttijd.

Back to top button