LEEK – In februari en maart 2017 zijn er twee kleine exposities in het gemeentehuis van Leek.

Jan van der Schans uit Tolbert uit Tolbert heeft een aantal fraaie foto’s met het thema “Dieren” gemaakt. Deze amateurfotograaf heeft in de loop der jaren al heel wat foto’s gemaakt. In de jaren dat hij lid was van de voetbalvereniging Tolbert waren het vooral actiefoto’s. Ook bij het amateurtoneel maakte hij zich verdienstelijk.

Van der Schans, die lid is van de Fotoclub Westerkwartier en verschillende cursussen heeft gevolgd, is redelijk succesvol. Weerfoto’s van hem werden al door RTV Noord gebruikt en op straat en via Facebook kreeg hij vele positieve reacties.

Een volgende expositie van zijn foto’s hangt van mei tot en met augustus 2017 in Dienstencentrum De Schutse aan de Oldenoert in Leek.

In een vitrine wordt tijdelijk aandacht besteed aan Johannes Hogenes (Jan), die in Leek werd geboren en als 23-jarige vlieger omkwam tijdens gevechten in de buurt van Surabaja. Op 27 januari werd in het gemeentehuis van Leek postuum aan hem het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt. Burgemeester Hoestra bood het kruis tijdens een plechtigheid aan aan de kleindochter en kleinzus van Jan’s zus Lena. De Historische Kring gemeente Leek heeft onderzoek gedaan naar zijn te korte leven in Leek en een aantal documenten alsmede het Oorlogskruis in de vitrine tentoongesteld.

De exposities zijn te bekijken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur (vrijdags 16.00 uur) en donderdagavond van 17.30 tot 19.00 uur.