LEEK – Van 17 februari t/m 3 september is in het Nationaal Rijtuigmuseum een bijzondere selectie van koninklijke rijtuigen te zien. De rijtuigen zijn afkomstig uit de collectie van 235 rijtuigen en 60 sleden. De rijtuigen zijn van Nederlandse, Duitse en Belgische koninklijke huize. Het thema van deze expositie is zeer toepasselijk: van Koninklijke Huize.

Indirecte aanleiding hiertoe is de restauratie -niet lang geleden- van de fraaiste koninklijke koets die we kennen, namelijk de zg. “Glazen Koets” uit 1826.  Weliswaar behoort dit rijtuig toe aan het Nederlandse Koninklijk Staldepartement, maar het oudste koninklijke rijtuig in Nederland,  een mooie coupé uit ca. 1815 bevindt zich in het Nationaal Rijtuigmuseum en maakt onderdeel uit de de kleine overzichtstentoonstelling, evenals de Barouche van kroonprins Willem. Uit Belgie zien we o.a. de Statielandauer van het Belgisch Koninklijke hof en uit Duitsland o.a. koninklijke rijtuigen van Wilhelm ll, volledig aangespannen met het originele verzilverde tuig.

De gehele collectie van het museum geeft een fraai overzicht van welke wagens er in Nederland in

de 19e eeuw gebruikt werden voor personenvervoer,  een kleurrijke mengeling van karren, wagens, koetsen en andere rijtuigen. De collectie geeft inzicht in de manier waarop boeren, burgers, ambtenarij en adel zich verplaatsten en reisden, met nu dus een thema tentoonstelling van Koninklijke huize. Naast de rijtuigen zijn er vitrines met koninklijke attributen en informatie over de geēxposeerde rijtuigen.

Openingstijden:

In de maand maart van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 15.00 uur.

Van april t/m mei  van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Entree

Volwassenen                          € 6,00

Kinderen van 8 tot 14 jaar      € 3,00

Kinderen tot 8 jaar                  gratis

Museumkaart is geldig