JC-Electronics maakt schotklokken voor korfbalvereniging OWK

LEEK/OOSTWOLD – Woensdag 25 oktober heeft korfbalvereniging OWK uit Oostwold bij JC-Electronics in Leek twee schotklokken in ontvangst genomen. Directeur Jannes Cruiming overhandigde de telwerken aan Jannine Roffel van OWK. Rik Willems heeft de klokken helemaal zelf gefabriceerd. Hij is één van de studenten van de bedrijfsschool van JC-Electronics.

Jannes Cruiming vertelt dat de aanvraag van OWK hem meteen op een idee bracht. Hij zag er meteen een leerzaam project in. “We zijn altijd op zoek naar uitdagende opdrachten voor de studenten van onze bedrijfsschool. En dit was er weer zo ééntje. Rik heeft een puik stukje werk geleverd. Mooi om te zien dat hij dat allemaal in zijn mars heeft. Dan is het ook nog eens extra leuk dat we hiermee een vereniging als OWK kunnen helpen.”

Heel gaaf
Jannine Roffel legt uit waarvoor korfbalvereniging OWK de schotklokken nodig heeft. “Ons eerste team speelt dit seizoen in de overgangsklasse van de zaalcompetitie korfbal. Daarin is het de bedoeling om het spel op gang te houden. Daarom heeft de aanvallende partij 25 seconden de tijd om de bal richting de korf te schieten. Daarbij moet ze scoren of minimaal de korf raken. Om de tijd te kunnen bewaken, gebruikt de jury een schotklok. Wij hebben JC-Electronics bereid gevonden voor ons kosteloos twee schotklokken te maken. En daar zijn we hartstikke blij mee. Ze zijn echt heel gaaf geworden!”

Software zelf geschreven
Rik Willems volgt sinds september 2016 via ROC Friese Poort een BBL-opleiding bij de bedrijfsschool van JC-Electronics. Hij heeft zich daar in iets meer dan een jaar laten omscholen van luchtkanaalmonteur tot lerend elektrotechnicus. Rik was er meteen voor te porren om met de schotklokken aan de slag te gaan. “Ik heb ongeveer een maand, tussen de bedrijven door, aan de klokken gewerkt. Voor de aansturing heb ik gebruik gemaakt van bestaande Arduino-elektronica.

Deze elektronica heeft best veel mogelijkheden en is relatief eenvoudig toe te passen. Voor sommige delen van het ontwerp was Arduino niet voorbereid. Daar was afwijkende software voor nodig. Na het nodige uitzoekwerk heb ik die zelf geschreven. Dat was best pittig, maar vooral heel leerzaam. De klokken werken in ieder geval perfect!”, besluit hij trots.

Back to top button