Zonnewal Oostwold is er klaar voor: ruimtelijke procedure gestart

OOSTWOLD – Op woensdag 6 juni heeft de projectgroep Zonnewal Oostwold wereldkundig gemaakt dat de planningsfase is voltooid en dat de plannen officieel zijn ingediend bij de gemeente Leek.

De Zonnewal is inmiddels in de wijde regio bekend vanwege de unieke combinatie van functies. Het wordt een geluidswal van 1600 meter lang, met daarop aan de snelwegzijde een zonnepanelen-installatie en aan de dorpszijde een wandel-, fiets- en ruiterpad en een natuurgebied van 7 hectare met daarin een ecologisch doordachte aanplant van bomen, struiken en bloemen.

Logischerwijs waren het de inwoners van Oostwold die als eerste van dit nieuws mochten vernemen. Op een druk bezochte informatie-avond in multifunctioneel centrum De Gaveborg ontvingen ruim 100 toehoorders het nieuws met luid applaus.

Voorzitter Jannie Kootstra: “Om een project als dit van de grond te krijgen, moet je kunnen aantonen dat het kan, mag en dat het rendabel is. Na bijna vierenhalf jaar plannen, praten en tientallen onderzoeken laten uitvoeren, is het zover en kunnen we de aanvraag indienen. Dat is echt een mijlpaal.”

Namens de gemeente Leek lichtte Stefan van Sloten toe welk proces er gaat lopen bij een omvangrijk bouwproject zoals dit. De gemeente gaat zich nu buigen over de ‘aanvraag wijziging bestemmingsplan’ en de zogeheten ‘ruimtelijke procedure’ gaat lopen. Uiteindelijk is het aan B&W om de knoop door te hakken, maar gezien het enthousiasme van het college tot nu toe is de start van de bouw een logische vervolgstap.

De timing is ook erg gunstig, want in Groningen komt door de aanpak Zuidelijke Ringweg op korte termijn een grote hoeveelheid grond vrij, die precies genoeg is voor de Zonnewal. Doordat deze grond dus vlakbij Groningen kan worden afgeleverd, is de Zonnewal ook voor de bij de ringweg betrokken partijen zeer welkom.

Ook de Provincie Groningen is erg gecharmeerd van de Zonnewal – daarom is Oostwold aangewezen als één van de zes ‘voorbeeld-dorpen’ in Groningen om zo snel mogelijk energieneutraal te worden.

Energie Coöperatie Oostwold zal de Zonnewal gaan exploiteren en is inmiddels actief gestart met ledenwerving.

   
Back to top button