Nationaal Rijtuigmuseum houdt ‘Open Depotdag’

LEEK – In november houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de zesde keer de zeer succesvolle ‘Open Depotdag’. Op zondag 25 november opent het museum deuren die anders gesloten blijven voor het publiek. Ze bieden een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen.

Medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het Apk-station voor koetsen, de tuigenkamer, de textiel, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding,(o.a. de palvenierspakken) gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen en toebehoren.

Weet u hoe wij aan de benaming mailbox komen op onze PC, tablet en laptop? De medewerkers vertellen u graag de toedracht hiervan, die teruggaat in de tijd van de postkoets.

Hoe werkt de stofzuiger waar vroeger de rijtuigen mee schoon gezogen werden eigenlijk? Een verbluffende demonstratie van een even zo vreemd apparaat.

De bovenverdieping van het depot met onder andere de unieke arrensleden is voor het eerst onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken en archiefstukken. In de hal van het depot is er na het zien van zoveel moois de gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers nog even na te praten.

Het Rijtuigdepot is zondag 25 november geopend van 13.00-17.00 uur. Entree 5,00 inclusief koffie/thee. Museumkaart is geldig.

   
Back to top button