Provincie start project voor vervangen asbestdaken door collectieve zonnedaken

PROVINCIE – Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot ‘SamenZONderAsbest’.

De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: een versnelling van de asbestsanering én de opwekking van duurzame energie. D

e provincie Groningen stelt in totaal 100.000 euro beschikbaar voor de pilot. Geïnteresseerden kunnen van 24 januari tot 24 april 2019 een aanvraag indienen via de website www.samenzonderasbest.nl.

Binnen de Groninger pilot is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnedaken. Met de zonne-energie die een dak oplevert kunnen ongeveer twintig huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Op deze manier profiteren zowel dak-eigenaren als dorpsgenoten die deelnemen aan de coöperatie.

Hoe het werkt
Eigenaren van asbestdaken met saneringsplannen kunnen zich tot 24 april aanmelden via het vragenformulier op de website. Uiteindelijke deelname aan het project hangt af van de geschiktheid van het dak en de volgorde van aanmelding. De dak-eigenaar kan een ‘dak-check’ krijgen, waarbij onder meer de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet onderzocht wordt. De energiecoöperatie kan een voucher krijgen als bijdrage in de ontwikkelkosten van het postcoderoosproject. In totaal zijn er binnen deze pilot 20 dak-checks voor dak-eigenaren en 20 vouchers voor energiecoöperaties beschikbaar.

Aftrap pilot
De pilot wordt uitgevoerd door bureau ECoop in samenwerking met LTO Noord. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met geïnteresseerde dak-eigenaren en lokale energiecoöperaties. De aftrap voor de pilot werd vandaag gegeven op boerderij Huninga in Eenrum. Gedeputeerden Nienke Homan en Henk Staghouwer overhandigden daar de eerste dak-check aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering die eigenaar is van de monumentale boerderij met asbestdak.

Steuntje in de rug
Gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie en milieu) is blij met de gecombineerde aanpak. “Energiecoöperaties zijn op zoek zijn naar geschikte daken om hun collectieve zonnepanelen op te leggen en eigenaren moeten hun asbestdak voor 2024 saneren. Nu de landelijke subsidiepot voor asbestsanering leeg is, proberen we met minder middelen hetzelfde te bereiken. Met deze pilot geven we dak-eigenaren en energiecoöperaties een steuntje in de rug. Met collectieve zonnepanelen op gesaneerde daken versnellen we de asbestsanering én de energietransitie. Alleen samen kunnen we ons doel van 100 procent duurzame energie in 2050 halen.”

Gedeputeerde Henk Staghouwer (landbouw) voegt eraan toe: “Boerenbedrijven van de toekomst zijn energieleveranciers. In onze provincie hebben we duizenden boerenbedrijven met grote daken. Die bieden veel ruimte voor het opwekken van zonne-energie, in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Collectieve zonnepanelen op boerendaken verstevigen daarnaast de relatie tussen boeren en dorpsgenoten in het landelijk gebied.”

Vervolg op Friese pilot
De Groningse pilot ‘SamenZONderAsbest’ is een vervolg op de Friese pilot ‘Asbest eraf, postcoderoos erop’ uit 2017. In de provincie Groningen konden dak-eigenaren in de periode 2014-2016 subsidie aanvragen voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Toen ging het om subsidie per vierkante meter dak en zonnepanelen voor eigen gebruik. In de pilot die vandaag van start is gegaan wordt de samenwerking tussen dak-eigenaren en energiecoöperaties gestimuleerd en kunnen dak-eigenaren de vervanging van hun asbestdak makkelijker financieren met jaarlijkse huuropbrengsten van het collectieve zonnedak.

   
Back to top button