Mobiel vasthouden tijdens het fietsen vanaf vandaag verboden

LANDELIJK – Vanaf 1 juli 2019 mag u geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Doe je dit wel dan riskeer je een boete van €95.

Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Als u stilstaat mag u uw telefoon of andere mobiel apparaat vasthouden en bedienen.

Appen meest afleidend
Volgens verkeersexperts van het SWOV zijn vooral activiteiten gevaarlijk die ervoor zorgen dat de ogen lang niet op de weg zijn gericht: appen staat bovenaan. Overigens blijkt uit onderzoek dat ook handsfree bellen en muziek luisteren via oortjes tot slechter weggedrag leidt.   

Handsfree muziek luisteren toegestaan
Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.

   
Back to top button