Museum Nienoord organiseert lezing vanwege 60-jarig jubileum

LEEK – In het kader van het 60-jarig jubileum organiseert Museum Nienoord weer een bijzondere leuke lezing op zondag 28 juli over de periode van het restaureren van kratons (op verzoek van de toenmalige Sultan) in onze voormalige kolonie Indonesië.

Over koetsen en kauri’s
In de jaren tachtig keek museum Nienoord nadrukkelijk over de grens naar haar kolonie Indonesië. Tussen de honderden koetsen in museum Nienoord, bij de gelijknamige borg, bevindt zich een opmerkelijk rijtuigje met een olifant. Rijtuigrestaurateur Arie de Jager heeft die – het is een model – in Indonesië laten maken naar voorbeeld van de Singa Barong uit Cirebon.

Bijna op dezelfde plek in het museum hangt een opvallend schilderij: de sultan van Yogyakarta laat zich vervoeren in een Gala Coupé. Dit rijtuig is in de negentiende eeuw gebouwd door de firma Hermans te Den Haag en wordt nog steeds gebruikt.

Lezing
Arie de Jager verzorgt over deze en andere rijtuigen in Indonesië een verrassende presentatie, met eigen beeldmateriaal uit Indonesië van de oude Nederlandse rijtuigen. Die dienen inmiddels niet meer louter als vervoermiddel maar hebben ook andere functies gekregen.

U kunt deze lezing bijwonen op zondag 28 juli. De aanvang zal zijn om 14.30 uur.
De kosten van de lezing zijn €6,50 p.p. incl. bezoek aan de jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’. Met een museumkaart is het bezoek gratis.

Back to top button