WESTERKWARTIER – Vorige maand stemde de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in met gaswinning in Pieterzijl Oost. In zijn instemmingsbesluit gaf de minister tevens toestemming voor hydraulische putstimulatie (fracken).

De provincie Groningen en gemeente Westerkwartier zijn het niet eens met het besluit van de minister en stellen een beroep in bij de Raad van State. Naast de provincie en de gemeente gaan een 11 tal dorpsbelangen uit de omgeving van het gasveld in beroep. Hierover heeft onderlinge afstemming plaatsgevonden.

Gasveld
Gasveld Pieterzijl Oost ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland, in de gemeenten Westerkwartier en Noardeast Fryslân. Het gasveld is aangeboord vanaf mijnbouwlocatie Warfstermolen in de gemeente Noardeast Fryslân. Gasveld Pieterzijl Oost is in 2015 ontdekt met het aanboren van een put vanaf mijnbouwlocatie Warfstermolen. Het gasveld is nog niet in productie, het betreft dus een nieuwe winning.

Gasveld Pieterzijl Oost is een klein veld en bevat ongeveer 300 miljoen kuub hoogcalorisch gas. In het winningsplan staat dat om het gas efficiënter naar de put te laten stromen, hydraulische stimulatie (fracking) nodig is. Met behulp van deze techniek kan 87 in plaats van 54 procent van het aanwezige gas gewonnen worden. 

Beroep
De provincie Groningen en gemeente Westerkwartier zijn tegen het ontwikkelen van nieuwe gasvelden. Ze willen niet dat er gebruik gemaakt wordt van hydraulische putstimulatie en zijn van mening dat er sprake is van een oneerlijke verdeling van lusten en lasten.

Wethouder Westra en gedeputeerde Van Dekken benadrukken: “Wij zijn van mening dat, gezien de maatschappelijke onrust en ontwrichtende consequenties van gaswinning in Groningen, men geen nieuwe gasvelden moet ontwikkelen.”


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com