Eerste koe-oversteekplaats in gemeente Westerkwartier

WESTERKWARTIER – In gemeente Westerkwartier heeft melkveehouderij Van der Vis aan de Gaaikemadijk in Aduard de primeur van een gerealiseerde koe-oversteekplaats. Woensdagmorgen 24 juli stelt wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi de koe-oversteekplaats officieel in gebruik.

Bij het traditioneel verweiden van koeien over de weg maakt de veehouder vaak gebruik van twee touwen, waartussen hij de koeien laat oversteken van de stal naar de wei en omgekeerd. Bij de gerealiseerde koe-oversteekplaats kunnen koeien zelfstandig de weg oversteken tussen melkstal en weiland zonder een afsluiting aan te hoeven brengen.

Vrije doorgang
Sinds 2018 melkt Maatschap Van der Vis-Poorta 180 Jersey koeien met een geautomatiseerd melksysteem. Hierbij krijgen koeien de volledige vrijheid zelf te bepalen wanneer ze zich willen laten melken, naar de weide gaan en gaan grazen. De Gaaikemadijk ligt tussen de boerderij en de weilanden en belemmert hiermee de vrije weidegang van de koeien. De gerealiseerde koe-oversteekplaats zorgt dat de koeien vrije doorgang hebben.

Verkeersveiligheid
Op de Gaaikemadijk rijdt nagenoeg alleen bestemmingsverkeer. Om het verkeer te attenderen op de overstekende koeien, zijn vooraankondigingsborden geplaatst. Ter hoogte van de koe-oversteek is de maximum snelheid teruggebracht naar 30 km/u. Binnen de koe-oversteekplaats liggen veeroosters waardoor de koeien de weg niet oplopen. Fietsers, voetgangers  en ruiters kunnen deze veerooster mijden via een doorgang aan de zijkant van de koe-oversteek. De oversteekplaats is tussen zonsopgang en zonsondergang in gebruik gedurende de periode 1 april tot 1 november. Van der Vis heeft de koe-oversteekplaats zelf gefinancierd.

Wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi: “We hebben als gemeente met plezier mee gewerkt aan de realisatie van deze eerste koe-oversteekplaats in het Westerkwartier. In nauw overleg met de familie van der Vis hebben we de nodige verkeersmaatregelen toegepast om deze oversteekplaats zo veilig mogelijk te maken. Het is prachtig om te zien hoe de koeien onbelemmerd de weg over kunnen steken.”

   
Back to top button