WESTERKWARTIER – In Nederland hebben 3 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Het aantal stijgt jaarlijks. In de gemeente Westerkwartier gaat het om naar schatting om 7000 volwassenen.

Dit heeft grote gevolgen. Het maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. Van maandag 9 t/m zondag 15 september is de jaarlijkse Week van de Alfabetisering en worden ook in het Westerkwartier diverse activiteiten georganiseerd.

“Taal heb je nodig om je te kunnen redden in het leven. Als je niet zo goed kunt lezen en schrijven en niet handig bent op de computer, dan heb je het moeilijk. Dat is heel erg jammer. Jammer omdat het je leven ingewikkeld maakt. En dat is niet nodig. Er zijn heel veel cursussen en trainingen. Jong en oud kunnen daar gebruik van maken. Ik roep iedereen op om de drempel over te stappen. Er is niets om je voor te schamen. We hebben allemaal wel iets waar we niet zo goed in zijn.” Aldus wethouder Elly Pastoor.

De week van de Alfabetisering is een landelijke actie. Westerkwartier doet hier graag aan mee.

Zo worden er in de 4 taalhuizen in de bibliotheken in onze gemeente diverse activiteiten georganiseerd. Ook binnen de gemeente besteden we aandacht aan het herkennen van laaggeletterdheid en aan duidelijk communiceren. Zo is het coalitieakkoord in eenvoudig Nederlands beschikbaar. Het blijft niet bij deze week we gaan afspreken hoe we hier blijvend aandacht aan kunnen besteden.

Op maandag 9 september om bezoekt wethouder Elly Pastoor het Taalhuis Westerkwartier van 11.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan het Marktplein 11 in Grootegast. Hier gaat zij in gesprek met taalvrijwilligers en deelnemers in het taalhuis en introduceert zij de voorleesfunctie op de gemeentelijke website.


ACTIVITEITEN WESTERKWARTIER:
De taalhuizen
Ook de taalhuizen van Grootegast ( de eerste in de provincie Groningen), Leek, Marum en Zuidhorn besteden in deze week aandacht aan de Week van de Alfabetisering (WvdA).

Maandag 9 september van 11.30 tot 12.30 uur
Taalhuis Grootegast, bibliotheek Marktplein 11 Grootegast
Wethouder Elly Pastoor bezoekt het Taalhuis Westerkwartier in de bibliotheek aan het Marktplein 11 in Grootegast. Hier gaat zij in gesprek met taalvrijwilligers en deelnemers in het taalhuis en introduceert zij de voorleesfunctie op de gemeentelijke website.

Woensdag 11 september van 14.30 tot 15.30 uur
Taalhuis Grootegast, bibliotheek Marktplein 11 Grootegast
Taallunch/ Koffie/ Thee activiteit met verschillende leuke versnaperingen met grappige teksten.

Woensdag 11 september 11 september van 11:30  tot 12:30 uur
Taalhuis Zuidhorn: bibliotheek Zuidhorn, Jellemaweg 3 Zuidhorn
Taallunch/Koffie/Thee activiteit met versnaperingen met grappige, uitdagende namen en daarover in gesprek gaan.

Donderdag 12 september 12 september van 13.30 tot 15:00
Taalhuis Marum: bibliotheek Marum, Molenstraat 34 Marum
Letterlunch en verjaardagsvisite.

Vrijdag 13 september van 10.30 tot 12.00 uur
Taalhuis Leek: bibliotheek Leek, Waezenburglaan 53 Leek
Taallunch/ koffie/thee activiteit onder het genot van allerlei versnaperingen met grappige namen en daar mee in gesprek gaan met taalvrijwilligers en deelnemers in het taalhuis.


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com