LEEK – Het succes van de afgelopen edities geeft aan dat het concept voor onze belangrijkste doelgroep – kwalitatief goede kunstenaars, die zoeken naar een podium en feedback op hun werk – onmisbaar is geworden. Hetzelfde geldt voor de bezoekers, die zich herkennen in de kunst die deze heterogene groep maakt.

Kunst op Nienoord geeft iedereen die kunst maakt jaarlijks de kans zich te bewijzen, in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een rijk en gevarieerd kunstlandschap.

Er zijn 32 kunstenaars die in totaal meer dan 200 kunstwerken exposeren en te koop aan bieden. Er zijn werken uit uiteenlopende disciplines te zien o.a. schilderijen, beelden, keramiek, glas, tekeningen maar ook (kunst)fotografie, textielkunst, edelsmeden en ruimtelijk werk.

Ewoud Dubois uit Haren schildert al meer dan 40 jaar in een stijl die tot het hedendaags realisme gerekend mag worden. De acryldoeken van Dubois laten mensen zien die in interactie zijn met met elkaar en hun omgeving. Terwijl de voorstellingen die door Dubois vastgelegd zijn vaak van alledag zijn is er ook een sfeer die de toeschouwer doet voelen dat die getuigen is van een bijzonder moment.

Wout Wachtmeester bijvoorbeeld: “Ik houd ervan wat je met verf kunt doen en het is spannend hoe je er een optische ervaring mee kunt creëren… het plezier om verf op verschillende manieren te  kunnen manipuleren, die sfeer neer te zetten die je voor ogen hebt, is het mooiste wat er is…” zegt Wout Wachtmeester, “Het is mooi om iets te maken, waar mensen zich in kunnen verliezen.”

Wout Wachtmeester werkt voornamelijk met acryl op doek en paneel, waarbij het contrast tussen licht en donker een belangrijke rol speelt. Door dit spel van licht en donker probeert hij in zijn schilderijen de onderwerpen een diepere laag mee te geven. Zijn voornaamste onderwerpen zijn vogels en de landschappen uit zijn directe omgeving.

Ammie Elling: “Bij mijn werk zijn beweging en dynamiek misschien wel het meest opvallend. Toch is niet de thematiek maar de kleur altijd mijn uitgangspunt. Ik werk vaak op verschillende doeken tegelijk, waarbij de kleuren aanleiding geven voor de vorm. Wat niet interessant is wordt geschrapt, wat wel goed is mag blijven. Mijn werk ontstaat op het doek en niet in het hoofd.”

Deirdre Lagas: ‘Een weerspiegeling van de levende natuur’ zijn de bronzen beelden van kunstenaar en bioloog Deirdre Lagas. Het is alsof de dieren je woonkamer als hun leefgebied beschouwen en onverstoord hun activiteiten voortzetten. Je kunt haast de kwetterende zang van de huiszwaluwkolonie horen, die is gaan nestelen onder je boekenplanken. De spelende eekhoorns op de boomstam kunnen ieder moment over je stoel schieten. De paarden bewegen vrij en weerspiegelen hun kracht.

 Demonstraties
Het Koetshuis is ingericht als Atelier waar demonstraties steenbewerking, textielkunst, schilderen, tekenen en sieraden maken plaats vinden.

Lezing
Op zaterdagmiddag 14.00 uur organiseert Albert Jan Rouwkema, houtstylist een lezing met als titel; “Van hout tot beeldobject”. In de presentatie met beelden over zijn werk zal hij een aantal aspecten zoals technieken, vormdiversiteit, inspiratie en kleurgebruik behandelen. 

Poëzie op Nienoord
Onderdeel van Kunst op Nienoord is Poëzie op Nienoord op zondagmiddag 13 oktober. Elk jaar kiest de organisatie een centraal thema voor Poëzie op Nienoord. Het thema van 2019 is Hij/Zij.

Deelnemende dichters:

  • Jean Pierre Rawie
  • Renée Luth (stadsdichter van Groningen)
  • Erika Destercke
  • Atze van Wieren

Deelnemende scholieren:

  • 3e jaars leerlingen Rsg De Borgen uit Leek.

Locatie
Kunst op Nienoord vindt plaats op het landgoed Nienoord. Niet alleen de Oranjerie, Koetshuis en Museumhal staan vol met mooie kunst maar ook in de Engelse landschapstuin staan prachtige objecten tentoongesteld en alle kunstwerken zijn rechtstreeks van de kunstenaars te koop.

Openingstijden en entree
De tentoonstelling is geopend op zaterdag 12 en zondag 13 oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De entreeprijs bedraagt Є 6,50. Kinderen t/m 7 jaar zijn gratis; kinderen van 8 t/m 14 jaar betalen Є 3,50.  Entree Poëziemiddag Є 6,50. Passe-partout voor Poëzie en Kunst op Nienoord Є 10,00.

Vrienden van het museum en museumkaarthouders zijn gratis.

Bereikbaarheid
Museum Nienoord ligt centraal in Noord-Nederland op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. Gelegen aan de A7 15 minuten rijden vanaf de stad Groningen. Eenmaal  aangekomen kunt u gratis parkeren op onze ruime parkeerplaats.


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com