LEEK – Burgemeester Ard van der Tuuk (Westerkwartier) en burgemeester Klaas Smid (Noordenveld) hebben zaterdagmiddag rond vier uur bij de Postwagen in Tolbert aan vijf brandweer vrijwilligers koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Zo’n 100 personen, partners en familie van de vrijwilligers werden ontvangen met een gebakje en een kop koffie waarna de bijeenkomst geopend werd door Jos Pettinga van Veiligheidsregio Groningen. Beide burgemeesters hebben van alle vijf vrijwilligers korte samenvattingen gegeven van de afgelopen jaren bij de brandweer met hier en daar enkele anekdotes.

20 jaar
De vrijwilligers Erik Huisman, Marcel Nijland en Tjeerd Wagenaar kregen de onderscheiding opgespeld door Ard van der Tuuk. Pop van der Veen en Willem Koops, beide inwoner van de gemeente Noordenveld, kregen deze opgespeld door Klaas Smid. De brandweermannen kregen de onderscheidingen omdat ze meer dan 20 jaar bij de brandweer zitten.

Nieuwe regels
Brandweervrijwilligers die meer dan 20 jaar bij de brandweer zitten, hebben recht op een onderscheiding wanneer zij uit dienst gaan. De Kanselarij der Nederlandse Orden heeft besloten dat deze regeling per 1 januari 2020 stopt. Daarom werd een eenmalige kans gecreëerd om brandweervrijwilligers die al 20 jaar in dienst zijn, nu alvast te eren met een onderscheiding, zonder dat ze uit dienst gaan.

Foto’s: Jordi Haverdings/InfoLeek.nl

 


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com